Där rosor faktiskt dör

Där rosor faktiskt dörDär rosor faktiskt dör är första delen i serien Begravningsbyrån Tranan av Ewa Klingberg. Jag har länge hört så mycket gott om den serien, både av låntagare och i bokbloggar, så jag har haft den här boken på min att-läsa-lista länge. Häromdagen började jag dock äntligen att läsa den – och jag kunde verkligen inte lägga bort boken! Jag sträckläste den och bara några timmar senare var den slut. Sån tur att det är en serie så jag kan läsa fler böcker om denna härliga miljö!

Boken handlar om Sandra som planerar en roadtrip genom ett somrigt Sverige, men hon blir kvar på sin första anhalt hos sin moster Majken. Majkens make dör nämligen och lämnar efter sig en begravningsbyrå som är på ruinens brant och som gör att mostern hotas av personlig konkurs. Hon ber Sandra om hjälp och det dröjer inte länge förrän Sandra är fast i Tranås. Hon blir inkastad i en värld av avlidna personer, kistor och bouppteckningar, men också kräftskivor, vänskap och pirrande kärlek.

Med värme och humor skildrar boken vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad. Det är ett gäng härliga karaktärer som känns så levande att man gärna skulle vilja umgås med dem på riktigt. Miljön i det somriga Tranås är också fint skildrad. Jag har ingen större inblick i hur en begravningsbyrå egentligen fungerar, men jag har ju varit på en bland annat när mina föräldrar dog, så jag känner igen mycket. Boken är så mysig, charmig och varm. Dessutom utspelar den sig i en miljö som jag blir helt uppslukad av – feelgood när det är som bäst!

Där rosor faktiskt dör är utgiven av Historiska media. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.