Syskonvecka

SyskonveckaSyskonvecka är en av de bilderböcker jag varit mest nyfiken på nu i vår. Den är skriven och illustrerad av Matilda Ruta som tidigare bland annat har gett ut Ninna och stormskolan, Världen utanför och Åka buss.

Syskonvecka handlar om varannanveckasliv och om den starka känslan av att längta efter någon. Boken berättar om Russin som längtar efter storasyster Kaninis så mycket att hon nästan går sönder. Men Kaninis har mammavecka denna vecka, de ses först igen när Kaninis får pappavecka. Men det struntar Russin i, hon vill ha syskonvecka nu! För Kaninis är stor och söt och mjuk och farlig, och de ska ju fiska och köra dansstopp! Hon vill bara ha Kaninis, alla andra som inte är Kaninis kan faktiskt gå hem, för de är inget att ha. Kanske kan hon helt enkelt hämta hem Kaninis, fastän det inte är syskonvecka än?

Man känner igen Matilda Rutas härliga illustrationer där karaktärerna är så levande och uttrycksfulla. Här har hon dessutom valt att kombinera sitt vanliga bilderboksskapande med det landskapsmåleri som varit ett annat spår som hon ägnat sig åt. Illustrationerna är magiska konstverk där detaljer får stort utrymme och stämningar också får ta stor plats. Även i bilderna finns flera berättelser att se och upptäcka och drömma sig bort i. Denna bok är första delen i en tänkt serie som heter Strandskogen och jag ser verkligen fram emot kommande titlar.

Jag gillar att boken verkligen tar barnets känslor på allvar. Författaren har ett så fint barnperspektiv där hon till exempel inte använder ordet ”halvsyskon”. Jag har aldrig riktigt förstått det där varför man ska kalla det för helsyskon respektive halvsyskon, för barnen skiljer ju inte på det, man är bara syskon helt enkelt. Begreppet ”syskonvecka” är ju också så fint. Jag gillar också att varannanveckasliv och bonusfamiljer inte problematiseras i sig, utan det är barnets längtan som är i fokus, inte de vuxnas relationer.

Matilda Ruta är författare och illustratör och hon är själv van vid att leva i en bonusfamilj där hennes eget bonusbarn kommer och går varannan vecka. Det märks i texten att hon har upplevt känslorna på nära håll, det känns trovärdigt och igenkänningen är stor hos alla som någonsin har saknat och längtat efter en annan person. Matilda berättar i en intervju med förlaget att småsyskonen jublar och slänger sig i famnen på bonusbarnet varje gång hon kommer till dem. Det är många som har en sådan vardag och hon ville skildra att det också kan vara fint att få längta efter varandra och få tillfälle att sakna. Boken är dessutom än mer aktuell i dessa tider i och med att så många lever i karantän eller isolerade och förstås saknar att träffa sina nära och kära. Därför kan boken bjuda in till samtal om detta att längta och sakna, men såklart också om glädjen att få återförenas.

Syskonvecka är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.