De fantastiska djurens bok och De fantastiska växternas bok

De fantastiska djurens bokI De fantastiska djurens bok och De fantastiska växternas bok möter vi många av världens besynnerliga varelser och fantasifulla växter. Det är inga heltäckande guider eller faktaspäckade böcker. Istället har djuren och växterna valts för sina fascinerade och unika egenskaper eller utseenden. De är grupperade i intressanta grupperingar. Man får dock inte veta särskilt mycket om arterna och i vissa fall är det även svårt att se varför just de är utvalda. Det är inte alltid heller helt lätt att förstå varför olika arter är grupperade med varandra. I boken om växter är det dock lite mer logiskt än i boken om djur. Längst bak finns dock föredömliga register som gör att man enklare hittar i böckerna.

De fantastiska växternas bokI djurens värld hittar vi till exempel Hantverkare (bäver, termiter och spindel), Vita som snö (isbjörn, fjällräv, snöget), Gaphalsar (strandpadda, nötskrika, delfin, skallerorm), Hemmafisar (vildsvin, skata, grekisk landsköldpadda). Vi möter också djur som är mästare på att hålla andan, trogna par, djur som inte längre finns, jättar, gladiatorer, sagodjur och djur med stora öron. Totalt finns över 600 djur presenterade. I boken om växternas värld hittar vi exempelvis vattenälskare, urinvånare, mörka som natten, jätteväxter, goda gröna blad, lövfällande träd, taggiga växter, matnyttiga växter, luftrenare, långlivade träd och giftiga växter. Totalt presenteras över 600 växter.

Det här är som sagt inga böcker för den som suktar efter fakta om olika växter eller djur. Däremot är böckernas stora behållning bilderna. Så om man vill ha tjocka, innehållsrika böcker fyllda med fantastiska färgillustrationer från djurens och växternas värld har man hittat rätt. Målgruppen är från 3 år och uppåt skulle jag säga, en väldigt bred målgrupp eftersom även vuxna kan ha behållning av att titta i böckerna.

De fantastiska djurens bok och De fantastiska växternas bok är båda skrivna och illustrerade av Adrienne Barman. De är utgivna av Modernista och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller Bokus (här och här).