De kommer om natten

De kommer om nattenHenrik Jonsson är kanske mest känd som illustratör till PAX-böckerna. Men nu har han också gett ut en bilderbok där han står för både text och bild. De kommer om natten är en mysryslig godnattsaga med värme och humor för små monsterfantaster.

Boken handlar om Ami. Varje natt dyker det upp olika monster i hennes rum. Men när hon ropar på mamma och mamma kommer för att titta så försvinner de spårlöst. Efter några dagar inser Ami att det måste vara för att monster är rädda för mammor! Så om mamma sover i Amis säng blir det väl garanterat monsterfritt. Eller?

Det här är en godnattsaga som bygger på upprepning och som innehåller mycket humor, men också en hel del läskiga monster. Det är dock lagom läskigt för målgruppen just eftersom det läskiga balanseras upp av humorn. Jag läste den här boken för min nyblivna fyraåring och hon kändes som snäppet för liten för att uppskatta den fullt ut, men den skulle bli perfekt för monsterälskande fem- och sexåringar.

Ami är en stark tjej som visserligen är rädd för monstren till en början, men som sedan går till kamp mot monstren och sin rädsla. Slutet blir oväntat och inte så förutsägbart. Illustrationerna är skapade i Henrik Jonssons karaktäristiska seriestil och de samspelar fint med texten. Även i illustrationerna är det nämligen både humor och läskigt. Det är färgsprakande och detaljerat med legobitar på golvet och lysande ögon i hörnen. Den som tittar noga bland Amis böcker ser också att Jonsson flirtar med andra barnboksillustratörer.

De kommer om natten är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.