Deckarlandet Sverige

Sverige har ganska tydligt markerat sin position som deckarland. Vi har många deckarförfattare som är välkända och populära, inte bara nationellt, utan även internationellt. Även många deckarfilmer kommer härifrån. Deckarturism är något som vi har satsat på – i Ystad kan man gå i Kurt Wallanders fotspår, i Stockholm anordnar Stockholms stadsmuseum med stadsvandringar i Lisbeth Salanders fotspår, i Gäteborg finns Brottsplats Vasastan där man får följa med till platser till platser som Åke Edwardson, Sven Westerberg, Helene Tursten, Stieg Trenter och Stig O Blomberg skrivit om, i Fjällbacka kan man gå på Cosy Crime Walks genom Camilla Läckbergs Fjällbacka, på Öland kan man åka på bussresa i Skumtimmens spår och på Gotland kan man följa med på stadsvandringar i både Mari Jungstedts och Anna Janssons spår. I Sundsvall anordnas varje år i november den Svenska Deckarfestivalen och på Gotland hålls i augusti i år festivalen Crimetime Gotland för andra året i rad. I Eskilstuna finns också det Svenska Deckarbiblioteket. Så nog kan man verkligen säga att Sverige är ett deckarland.

Sweden : a crime fiction wonderlandSweden – A crime fiction wonderland är en liten bok som presenterar just Sverige som deckarland. Boken är skriven av Anita Shenoi och är utgiven av Kakao bokförlag. På engelska presenterar boken många platser i Sverige som är förknippade med deckare av olika slag. Vi kan exempelvis läsa om Ystad, Malmö, Öland, Gotland, Göteborg, Skövde, Linköping, Norrköping, Stockholm, Hudiksvall och Kiruna. På alla dessa platser finns det deckare som utspelar sig eller författare som är knutna dit. Dessa presenteras kortfattat tillsammans med fina vyer från respektive plats. En perfekt liten bok att ge bort till turister som kommer till Sverige eller vänner som är bosatta utomlands. Den enda nackdel jag ser med boken är att det finns ganska många platser i Sverige som inte är representerade i boken, exempelvis Dalarna och Jämtland, medan den fokuserar väldigt mycket på exempelvis Stockholm och Gotland, där det finns många deckarförfattare som förknippas med de platserna. Boken kan bland annat köpas på Adlibris eller på Bokus.

Deckarnas svenska landskap : från Skåne till LapplandDeckarnas svenska landskap – från Skåne till Lappland är en liknande bok, med Kerstin Bergman som redaktör och förlaget som utgett boken heter Makadam. Boken innehåller en genomgång av samtliga landskap i Sverige med början i Skåne och slut i Lappland. Varje landskap har fått sitt eget kapitel där en eller flera deckare som använt sig av just det landskapet som spelplats presenteras. Varje kapitel är skriven av olika deckarentusiaster, deckarforskare eller deckarkritiker. Den här boken innehåller betydligt mer text än Sweden – A crime fiction wonderland, och här får den sanne deckarnörden veta en hel del intressant fakta. Även om det vanligen är en deckarförfattare per landskap som presenteras så finns det efter varje kapitel också en lista på ännu fler deckarförfattare som kan förknippas med det landskapet, så att man själv kan bege sig ut på upptäcksfärd i det egna landskapet. Boken känns innehållsrik och intressant med ett personligt tilltal. Jag gillar det faktum att alla Sveriges landskap är representerade, men detta gör också att det i vissa fall blir författare som är mindre kända och som man kanske inte alls har koll på sedan tidigare. Boken kan bland annat köpas på Adlibris eller på Bokus.

 

2 thoughts on “Deckarlandet Sverige

Comments are closed.