Döden kvittar det lika

Döden kvittar det likaAndreas jobbar som läkare på ett sjukhus i Halmstad. En dag kommer det in en medvetslös kvinna till operation. Det är hans älskarinna. Hemma i den fascinonabla villan finns hans fru och barn. Olyckan får sanningar att bubbla upp till ytan, medan Andreas förtvivlat försöker hålla ställningarna. Snart börjar livet sakta raseras omkring honom.

Döden kvittar det lika är en deckare/thriller/relationsroman som utspelar sig i sjukhusmiljö. Det är Anne-Marie Schetleins debutbok. Hon är själv sjuksköterska och kan därmed skildra de vårdande miljöerna på ett mycket trovärdigt sätt. Jag gillar själv att läsa böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö, gärna deckare som exempelvis Jonas Moströms deckarserie, så det var anledningen till varför jag blev nyfiken på den här boken.

Relationer är ett viktigt och centralt tema i den här boken. Ensamhet och en längtan efter kärlek är också centralt. Man får följa flera personers livsöden i den här boken. Dels förstås Andreas, och dels de kvinnor som finns runt honom, både frun och älskarinnan. Men också flera andra som jobbar på sjukhuset får vi lära känna. Det visar sig så småningom att trådarna till alla dessa livsöden knyts samman i slutet av boken, och boken uppmanar till en viss eftertanke. Det finns en hel del krim-inslag i boken, men det är ingen renodlad deckare. Det finns inte heller något slut där man får veta vem mördaren är. Någonstans har jag läst att det här var första delen i en triologi, så kanske fördjupas deckargåtan i kommande böcker. Boken är lättläst med korta kapitel, men jag fastnar ändå inte riktigt. Dels får jag inget riktigt grepp om huvudpersonerna. De är intressanta och har gripande livsöden, men jag kommer dem inte riktigt inpå livet. Och dels så får jag inget riktigt kläm på själva storyn. Jag kände en del förvirring under läsningen. Men kanske får man svar på några av sina frågor i de kommande böckerna.

Som debutbok var Döden kvittar det lika bra och jag tror att författaren har betydligt mer att ge, så det ska bli spännande att se hennes fortsatta utgivning. Början och slutet var riktigt bra, det var främst i mitten hon tappade lite. Ett stort plus dock för att författaren håller på spänningen ända fram till slutet. Det är definitivt ingen förutsägbar bok, vilket jag gillar skarpt. Men än så länge platsar författaren inte in bland mina favoritdeckardrottningar på listan jag publicerade häromdagen.

Boken är utgiven av Hoi förlag och finns bland annat att köpa på Adlbris och på Bokus.