Delar till salu

En spänningsroman med ingredienser som trafficking, läkarstudenter, pittoreska samhällen och modern slum låter väl spännande? Det är vad Delar till salu av Ruth Felldin (B4 Press, 2008) handlar om. I bokens baksidestext ställs frågan Var hamnar vi när personer tar lagen i egna händer? Går det att förstå och förlåta?

Jag var väldigt nyfiken på den här boken och såg fram emot att läsa den. När jag väl började läsa den tog det ett bra tag innan jag var klar med boken, den var seg bitvis. Men nu är jag klar. Tyvärr infriades inte alla mina förväntningar. Visst var boken spännande. Visst handlade den om aktuella ämnen. Men jag fastnade inte riktigt för författarens språk. Det kändes som en obearbetad debutroman. Alltså att författaren skrivit för långt och för mycket, men ingen har gått in och redigerat innan publicering. Ibland är det långa utläggningar som inte leder någon vart och det bidrar till att boken blir seg. Dialogerna är också något jag hakade upp mig på under läsningen. De kändes inte naturliga. Inte så mycket gestaltning utan istället skulle karaktärerna förklara sig hela tiden. Slutligen så tyckte jag inte alls om slutet som kom alldeles för abrubt och oavklarat efter all denna långa uppstegring. Under hela läsningen trodde jag att det här var en debutbok, men nu när jag kollade på insidan av boken insåg jag att författaren skrivit två andra böcker tidigare.

Boken är trots allt läsvärd. Framförallt eftersom den är så annorlunda mot traditionella deckare. Om man letar efter en bok som skildrar det vanliga polisarbetet kring ett brott är inte detta rätt bok. Men om man är intresserad av den vanliga människan och om hur en människa påverkas av ett brott så rekommenderar jag Delar till salu.