Den mystiska flaskposten

9789163891755För den som har kommit längre i sin läsning och tröttnat på de lättlästa böckerna om LasseMajas detektivbyrå kan serien om Jill&Jonatan av Peter Gissy (Bonnier Carlsén) vara något att titta närmare på. Jill och Jonatan gör en tidning tillsammans som heter Härslövsbladet. Det är en lokal tidning som alla som bor i Härslöv får gratis. Barnen har sin redaktion i en husvagn i Jonatans trädgård. Jill skriver texten och Jonatan tar de bilder som behövs med sin kamera. Barnen vill gärna skriva om spännande saker i sin tidning och därför har de en nära kontakt med polisen i samhället. Och det brukar sluta med att de hjälper polisen att lösa olika fall. Sedan skriver de om de lösta fallen i sin tidning. Det har kommit många böcker om Jill & Jonatan och alla handlar om olika fall, alltifrån bankrån och inbrott till stölder och mystiska flaskpostar.

Den mystiska flaskposten är den sjätte boken om Jill & Jonatan. Det ska vara idrottsdag på Härslövsskolan och Jill & Jonatan har fullt upp med att springa mellan de olika idrottsstationerna för att kunna skriva om allt i tidningen. Men plötsligt hittar Jonatan en flaska som oroar honom. Det ligger nämligen en konstig lapp i flaskan som knappt går att läsa. Kan det vara ett rop på hjälp? Jonatan tror det, men polisen skrattar bara åt den. Jill ska spela i ”Årets match” och hinner inte hjälpa honom, så Jonatan får undersöka saken på egen hand.

Böckerna är lättlästa och passar de som har kommit lite längre i läsningen, men fortfarande vill ha stor text, mycket luft på sidorna och många bilder. Böckerna är spännande och fartfyllda, men samtidigt också humoristiska. Bilderna kompletterar texten på ett bra sätt och det är lätt att känna för huvudpersonerna. Böckerna kan också användas i skolan som en ingång till att göra en egen tidning.