Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående

0000154_neurodesign-inredning-for-halsa-prestation-och-valmaende_420Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående är en bok som kombinerar två till synes helt olika områden, nämligen hjärnforskning och inredningsdesign. Men faktum är att dessa två områden har betydligt mer beröringspunkter än man kan tro. Med utgångspunkt i hjärnforskningen kan man nämligen skapa optimerade miljöer för hälsa och välmående. Med hjärnforskningen kan man också inreda kontorsmiljöer och skolmiljöer för bästa möjliga prestation.

Boken inleds med fakta om hjärnan och om vad skönhet är. Därför får man lära sig om rum, rymd och antal – saker som spelar betydligt större roll än man kan tro. Ett avsnitt handlar om färgers betydelse. Ett annat handlar om biofili – att vara ett med naturen eller att trivas i och tycka om naturen. Dofter, ljus, temperatur, ljud och musik är övriga teman som boken tar upp eftersom även de har stor betydelse för vårt välmående. Ständigt hänvisas till aktuell forskning. Boken innehåller också flertalet intervjuer med intressanta personer och massor av härliga stämningsfulla foton.

Neurodesign är antagligen ett begrepp som är nytt för de flesta. Men det är antagligen också ett begrepp som är här för att stanna. För det här är intressant, väldigt intressant. Man märker tydligt hur man med enkla medel skulle kunna förbättra prestationerna på arbetsplatser och skolor samt förbättra välmåendet på sjukhus och i hemmet.

Boken är skriven av Isabelle Sjövall och Katarina Gospic, utgiven av Bokförlaget Langenskiöld och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.