Den riktiga solen

Den riktiga solenDen riktiga solen är Peimaneh Mollazehis debut som författare. Boken handlar om Salman som har längtat efter sin första solsemester med familjen. Nu är det bara några dagar bort. De ska åka till Spanien och han ska få flyga för första gången i sitt liv. Men bara ett par dagar innan avfärd så ändras allt. Salmans faster i Baluchistan befinner sig i knipa och familjen måste hjälpa till. De måste åka dit istället. Det blir en farlig resa eftersom Salmans föräldrar är politiska flyktingar och regimen i Iran ser med stor misstänksamhet på de som en gång har lämnat sitt hemland. För Salman blir det första gången som Salman får möta det hemland som han aldrig tidigare besökt. Det blir också första gången Salman får träffa sina kusiner. Allt ställs dock på sin spets när polisen en dag dyker upp i byn för att hämta Salmans pappa.

Den riktiga solen är en unik berättelse om en pojkes resa till Baluchistan, en del av Iran. En resa till en kultur som han så väl känner genom sina föräldrar, men som är så annorlunda när han får uppleva den själv. Det är också en berättelse om att våga stå upp för det man tror på – även om det kan vara farligt.

Detta är en lättläst bok för mellanåldern. En bok att känna igen sig i för vissa läsare och en bok som för andra läsare skapar förståelse för hur världen ser ut och en inblick i andra länder och deras kulturer. Det är en spännande bok, men spänningen ligger inte framförallt i yttre händelser utan i människornas öden och det faktum att det som händer karaktärerna faktiskt händer på riktigt. Språket är enkelt och lättillgängligt och berättelsen har ett tempo och ett driv som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. En fin berättelse att rekommendera till läsare i mellanstadiet.

Den riktiga solen är utgiven av Lilla Piratförlaget.