Den svarta löparen

Nyss har jag läst ut en riktigt bra svensk deckare. Den svarta löparen, som är skriven av Kristina Appelqvist och utgiven av Alfabeta. Kristina Appelqvist är journalist och det här är hennes debutbok. Tanken är att det ska bli en serie kriminalromaner med samma huvudpersoner och jag längtar redan till nästa bok 🙂

Den svarta löparen handlar om Emma Lundgren, en ung rektor vid Västgöta universitet. Hon är alldeles ny på jobbet när plötsligt hennes sekreterare Vera Nilsson hittas mördad i förvaltningsbiblioteket. Därefter får vi följa mordutredningen. Men varken polisen eller Veras arbetskompisar kan förstå varför någon skulle vilja mörda henne. Så gör polisen en förbryllande upptäckt – man hittar en schackpjäs i Veras necessär, en schackpjäs som tidigare stulits vid de arkeologiska utgrävningarna i Varnhem. Varför har Vera den?

Det jag gillar med boken är dels att den utspelar sig i en ny miljö. Det är nytt med en rektor som huvudperson och jag gillar verkligen skolmiljö. Dels är språket också mycket bra, det märks att författaren har jobbat länge som journalist och är van att arbeta med ord. Det är ett rappt tempo, men inte på bekostnad av miljö- och personbeskrivningarna. Ytterligare en sak som jag gillar är att boken inte är förutsägbar, jag kunde inte alls räkna ut vem som var mördaren och det är ju ett gott betyg. Jag rekommenderar Den svarta löparen till alla som gillar deckare och kriminalhistorier och som sagt, jag ser fram emot nästa bok i serien.

One thought on “Den svarta löparen

Comments are closed.