Den vita boken

Den koreanska författaren Han Kang befinner sig i Warszawa för att arbeta. Den snötäckta europeiska staden långt hemifrån visar sig öppna upp tomrummet efter en syster som dog efter bara några timmar i livet. Den syster som omedvetet har präglat författarens liv. Den syster vars död till och med gav förutsättningen för hennes eget liv.

Året efter att min mor förlorade sitt första barn hade hon en ny för tidig födsel. Det var en pojke den här gången. Man berättade för mig att han föddes ännu tidigare och att han omedelbart hade dött utan att han ens öppnat ögonen. Hade de två liven klarat sig över tröskeln, igenom krisen, skulle jag nog inte fötts till jorden tre år senare, och inte heller min bror fyra år efter mig. Min mor skulle inte för resten av livet ha burit på de minnesspillrorna, skulle inte ha tagit fram dem för att försiktigt dra med fingret över deras vassa kanter.

Så hade du levt vidare efter de där första timmarna, skulle jag inte leva nu.

Mitt liv innebär att ditt är omöjligt.

Det är endast i glipan mellan mörker och ljus, i den blåaktiga springan, som vi kan komma v

arandras ansikten nära.

Den vita boken

I Den vita boken utgör Warszawa fonden för författarens stramt poetiska undersökning av liv och död genom en ovanlig prisma – färgen vit. Stadens och naturens vita – snön, saltet, månen, en vit fågel – öppnar rum mot en sorg som har med en spädbarnsskjorta och en svepning att göra.

Han Kang minns, beskriver och berättar i korta textfragment, om systern, om familjens sorg, om smärta och hopp, om liv och död, om mörker och ljus. Hon skriver om och till systern, utifrån olika, konkreta, vita fenomen. Boken har endast drygt 120 sidor och på dessa sidor är texten luftig. Här och var bryts den dessutom av med svartvita foton. Så det är ingen tung bok rent textmässigt, men de teman som texten rör sig kring är djupa och berörande. Han Kangs poetiska språk och metaforerna gör också att man tvingas läsa sakta, stilla och verkligen reflektera medan man läser, något som känns välkommet i dagens stressiga samhälle. Det är en annorlunda och speciell läsupplevelse!

Den vita boken är utgiven av Natur och Kultur. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.