Efter skandalen

Efter skandalenEfter skandalen är till lika delar äktenskapsdrama och rättegångsthriller. Den handlar om sex, maktmissbruk och samhällselitens tystnad. Men den handlar också om utsatthet, lojalitet, upprättelse och rättsskipning.

I huvudrollen står Kate Woodcraft, en erfaren brottsmålsadvokat, specialist på sexualbrott. Hon får i uppdrag att driva ett fall där en ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. Den misstänkta är James Whitehouse som är en framgångsrik och omtyckt minister med nära band till premiärministern. För hans fru Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten att skydda sin familj och de privilegierade liv de lever. Till varje pris. Eller?

I centrum står brottet som James Whitehouse är anklagad för och hur Kate Woodcraft förbereder sig inför rättegången. Men boken handlar också om så mycket mer. Om hur det är att stå vid sin mans sida när han är anklagad för något så fruktansvärt. Om hur samhället dömer – eller blundar – när det är en känd och respekterad person som är anklagad. Om män som tror att de har rätt att göra vad de vill bara för att de har rätt börd och mycket pengar på kontot. Om hur kvinnor blir ansatta i domstolarna trots att det är de som är brottsoffren. Och om hur en handling som våldtäkt kan påverka en kvinnas hela framtida liv, även när det är ett ögonblicks verk från mannens sida.

Jag upplevde boken som lite seg, det var ingen bok som jag kunde sträckläsa. Ändå grep den tag i mig och jag kände ett starkt driv att läsa vidare för att se vad som skulle hända. Den är inte spännande som en deckare, men som relationsdrama är den väldigt intressant. Jag gillar framförallt att boken belyser olika perspektiv och låter oss se flera personers syn på samma händelse. Jag tror denna bok skulle passa ypperligt som bokcirkelbok.

Efter skandalen är skriven av Sara Vaughan och utgiven av Albert Bonniers förlag. Den finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.