Den vita räven

Den vita rävenThe White Fox har jag lånat in till mitt bibliotek några gånger när barnen vill ha lättläst skönlitteratur på engelska och den har varit populär. När jag såg att den skulle ges ut på svenska så köpte jag därför in den direkt.

Den vita räven handlar om Sol. Han känner sig väldigt ensam. Hans pappa jobbar alltid, hans mamma är död och hans mormor och morfar bor i Alaska. De kommer från Alaska och Sol längtar tillbaka dit. Men pappan vill inte gärna återvända eftersom minnena efter Sols mamma är som starkast där. Sol blir mobbad i skolan eftersom han ser annorlunda ut än de andra eleverna och han mår ganska dåligt. Så berättar hans pappa att det har kommit en vit fjällräv till hamnen där han jobbar. Den hör inte heller hemma där, den ska leva uppe i norr. Sol bestämmer sig för att leta rätt på räven och när han väl hittar den inser han att den också är ensam och vilsen. Den vill tillbaka till norr precis som Sol. Kanske kan de hjälpa varandra hem?

Det här är en lättläst bok från Nypon förlag. Den har 92 sidor, men i ett litet format med stor text och mycket luft på sidorna. Dessutom finns det mycket illustrationer i boken och de får ofta breda ut sig över ett helt uppslag. Trots det så rymmer de få textsidorna en alldeles otrolig berättelse som jag blev helt golvad av. Den lille pojken och hans sorg efter mamman. Mobbingen som sker i skolan. Pappan som sörjer sin fru så mycket, men som inte tillåter sig själv att hänge sig åt minnena. De kloka mor- och farföräldrarna. Den vita räven som är en bikaraktär, men som visar sig vara en nyckelkaraktär. Den karga miljön i Alaska. Jackie Morris skriver så berörande. Och illustrationerna är andlöst enastående. Den här boken kommer jag att bokprata mycket om. Hoppas att många, många, läser och blir lika berörd av den som jag. Den passar även som högläsningsbok och det finns arbetsmaterial på förlagets hemsida.

Den vita räven är skriven och illustrerad av Jackie Morris och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.