Den vita stenen

Jag har läst om Den vita stenen. Eller jag vet faktiskt inte om jag läste den som barn. Jag minns ju såklart handlingen. Väldigt tydligt till och med. Men jag har svårt att veta om det är filmen jag minns handlingen ifrån eller om jag läst boken. För nu när jag läste boken är det en del som jag inte riktigt känner igen och minns. Hur som helst så är det ju en klassiker och jag är glad att jag läste (om) den.

Den vita stenen handlar alltså om Hampus och Fia. Hampus är skomakarens brorson och Fia är pianolärarinnans dotter. Ingen av dem lever något särskilt privilegierat liv. När de båda barnen träffas förvandlas de dock till Farornas konung och Fideli och då är ingenting omöjligt. Den vita stenen för de mellan sig som en slags belöning för olika uppdrag som de hittar på åt varandra.

Jag läste den här boken inför en skoluppgift och det finns verkligen mycket att jobba kring, även om dagens barn kanske tycker att den känns gammeldags och det är svårt att relatera till den idag. Men det finns en anledning till varför detta är en barnboksklassiker och jag är glad att boken fortsätter att ges ut om och om igen. Som högläsningsbok passar den perfekt, det är en bok som såväl killar som tjejer tilltalas av. Dessutom är det lättare att förklara och svara på frågor om man läser den högt för barnen. Den här boken är utgiven av Alvina förlag i samarbete med Pantomimteatern. Den finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.

One thought on “Den vita stenen

Comments are closed.