Det andra inte ser

Det andra inte serTove är inte som vanliga tonåringar. Hon kan nämligen se de som gått över till andra sidan. När hon flyttar från Stockholm till ett knarrigt hus i Dalarna tillsammans med sin storasyster och mamma är det för att familjen ska få börja om på nytt. Det har hänt alldeles för mycket den senaste tiden. Mest påtagligt är att pappa Anders inte finns längre. Med sig till Dalarna har familjen också mormor Tekla som efter en allvarlig brand knappt kan gå eller prata. Nystarten på landet blir dock inte riktigt som de tänkt sig. Tove får snart reda på att huset bär på en historia och mystiska saker börjar hända.

Jag hade svårt för vissa delar i boken, som slutet som visserligen var oväntat, men som känns alldeles för abrupt och enkelt. Trovärdigheten känns inte heller så hög – Tove saknar inte Stockholm det minsta och jag köper inte riktigt att en tonårstjej bara följer med på en sådan flytt utan att alls sakna vännerna, skolan och det invanda. Familjen låter också bara mormor ligga i ett gästrum hela dagarna och går bara in med mat till henne emellanåt, vilket inte heller känns riktigt trovärdigt när nu mamman lovat att hon inte ska behöva bo på äldreboende. Det som däremot är riktigt bra beskrivet är den pirrande kärlekshistorien mellan Tove och Chang, syskonrelationen mellan Tove och Vivi samt skräckpartierna i berättelsen.

Det andra inte ser är en snabbläst mysrysare, en slags blandning mellan feelgood och skräck. Perfekt för att locka tonåringar, unga vuxna till läsning, även de som annars sällan brukar tycka om att läsa. Jag tror också att boken passar för en bred målgrupp, både när det gäller ålder, kön och intressen. Jag gillar också att boken är lagom läskig och dessutom innehåller mycket mer än bara skräck. Sådana här böcker behövs och efterfrågas ofta, så det är en bok jag lär rekommendera ganska ofta framöver.

Det andra inte ser är skriven av Christoffer Holst, utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.