Det är en gris på dagis

Det är en gris på dagisHäromdagen skrev jag om Johanna Thydells senaste bilderbok, Dumma teckning, som ju blivit Augustprisnominerad. Passande nog har hennes första bilderbok kommit i nytryck för några månader sedan. Det är en gris på dagis heter den. Den gavs första gången ut 2012 och har sedan dess blivit en älskad klassiker.

Det börjar med en ensam gris. Världens ensammaste gris faktiskt. Han står i sin hage och tittar på barnen som leker vid förskolan intill. Han tycker att de ser ut att ha det så roligt och han vill också med. Till slut kan han inte hålla sig, han gräver och bökar för att komma ut från hagen och så småningom är han ute ur hagen och framme vid staketet till förskolan. En flicka ser grisen och öppnar grinden. Barnen blir förstås överlyckliga, men de inser att det nog inte blir så bra om fröknarna får syn på honom. Men hur gömmer man en gris på dagis?

Det är en gris på dagis är en jättefin, humoristisk och tokig berättelse som samtidigt har mycket värme och känslor. Dessutom är den otroligt verklighetstrogen för alla förskolebarn som förstås känner igen sig i alla de rutiner som finns på en förskola. En bilderbok som tål många omläsningar och som tilltalar många, såväl stora som små.

Boken är alltså skriven av Johanna Thydell, illustrerad av Charlotte Ramel och utgiven av Alfabeta. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.