Det är så logiskt alla fattar utom du

Jag har garanterat läst en av årets bästa ungdomsböcker redan nu. Det är så logiskt alla fattar utom du är Lisa Bjärbos ungdomsromansdebut. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren. Jag har följt författarinnans blogg Onekligen och där skriver hon också roligt, intressant och träffsäkert, så jag hade sett fram emot att boken skulle komma. När den väl kom i min brevlåda blev det sträckläsning i snabbt tempo och när jag lagt ifrån mig boken hade jag ett stort leende på läpparna, en riktigt feelgoodroman var det.

Boken handlar om Johan och Ester, två kompisar som hängt ihop sen urminnes tider och som nu går i gymnasiet. De delar på bokens utrymme, där varannat kapitel handlar om Ester, varannat om Johan. Johan är hemligt kär i Ester och har varit det i fyra år, men hon märker ingenting. Hon blir kär i den ena pojken efter den andra, just nu är det den långhårige hårdrockaren Adam som fångat hennes intresse. Johan sitter tålmodigt och lyssnar på kärleksbabblet och alla turer kring den spinkige hårdrockaren, men till slut får han också nog. Då händer det en massa på en gång och det gäller att hänga med.

Boken är på sätt och vis förutsägbar. Den innehåller ingen dramatik utan bara helt vanlig vardagsdramatik, men det är faktiskt skönt som omväxling till många andra ungdomsböcker jag läst på sistone. Det här skulle kunna hända vilken tonåring som helt. Faktum är att den här boken skapar igenkänning hela tiden. Den berör och man känner sig stundtals ledsen och stundtals skrattar man högt. Båda huvudpersonerna känns väldigt levande och de är lätta att tycka om. Jag gillar också att boken vänder sig lika mycket till killar som till tjejer. Visserligen handlar det mycket om kärlek och relationer, men genom knepet att ha två huvudpersoner kan man även locka killar att läsa. Boken är dessutom lättläst och det är gott om humor och fyndigheter. Jag måste också nämna språket som är helt fantastiskt – tänk den som kunde uttrycka sig som Lisa Bjärbo!