Det händer nu

Igår recenserade jag Natthimmel av Sofia Nordin och idag är det dags att skriva om Det händer nu som är skriven av samma författare. Båda böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren. Precis som Natthimmel så är Det händer nu också en ungdomsbok. Jag tycker väldigt mycket om Det händer nu, även om jag tycker att Natthimmel är snäppet bättre. Sofia Nordin är en mycket skicklig författare och hon behärskar språket till fulländning. Det är riktiga sträckläsarböcker hon skrivit. Men även om man läser dem ganska snabbt så glömmer man dem inte snabbt. De behandlar viktiga och djupa teman och det släpper man inte så snabbt. Karaktärer och känslor skildras med stor inlevelse och när man läser så inser jag att precis såhär var det ju att vara tonåring. Stor igenkänning finns alltså i dessa böcker.

Det händer nu handlar om Stella. Hon är snygg, social och en sån där tjej som alla killar vill bli tillsammans med och alla tjejer vill bli kompis med. Men trots många tillfällen till flirt med killar så finns det ingen som får Stellas hjärta att klappa lite extra. Ingen annan än Sigrid. Sigrid är Stellas bästa vän och Stella är så otroligt, oerhört kär i henne. Men hur visar man att man är kär i sin bästa vän? En vän som dessutom är av samma kön? Tänk om hon försöker och mister allt. Så länge de är vänner så får hon i alla fall vara i närheten av Sigrid. Men om hon visar sin kärlek och Sigrid aldrig vill veta av henne igen så kommer hon att gå sönder med all sin längtan. Vilket dilemma. Som läsare känner man beslutsångesten och rädslan hur tydligt som helst. Men man känner också den starka längtan som Stella har. Hon är ju så kär så hon knappt vet vad hon ska göra av sig själv och hon vill inget annat än att visa sin kärlek för hela världen. Till slut så vågar hon ta steget. Inte bara steget att våga visa Sigrid vilka känslor hon har för henne utan också steget att komma ut, att våga stå för sin läggning. Till sin hjälp och som stöd har hon Agnes, en lesbisk 85åring som Stella har hittat på nätet.

Det här är, precis som Natthimmel, en bok som verkligen måste läsas och upplevas. Och båda böckerna är precis lika läsvärda för ungdomar som för vuxna. Framförallt borde Det händer nu vara obligatorisk läsning för skolpersonal och föräldrar. Det finns inte en uppsjö av böcker som handlar om att komma ut och knappast särskilt många som förmedlar det på ett så härligt sätt som Sofia Nordin gjort i Det händer nu. Läs boken!