Det som känns

Det som känns : mindfulness för barnDet som känns är en bilderbok inspirerad av mindfulness och yoga. Boken gör det möjligt för barn att upptäcka känslorna som rör sig runt i kroppen och reflektera över hur det känns när det exempelvis bultar, pirrar och kittlar. Eller när känslorna behöver pysa ut som tårar, gäspar, skratt eller sång. Om man läser boken för en barngrupp kan man tillsammans känna det som känns, vilket kan vara väldigt spännande. Men man kan också läsa boken tillsammans med bara ett eller ett par barn och då få möjlighet att diskutera olika känslor.

Bokens text uppmanar barnet att svara på olika frågor, som vad det finns för slags jobbiga känslor och vad man kan göra när det känns jobbigt, hur kärlek känns och om det går att se vad någon annan känner. Texten uppmanar också till interaktivitet, som att knacka för att få fram ett leende, titta in i någon annans ögon medan man räknar till tio, låtsas att ens kropp är en form som ska fyllas med magisk smet och slappna av som en trasdocka. Illustrationerna är färgsprakande (fast i milda, inte skrikiga färger) och fyllda med fantasi, magi och detaljer. Kul att boken är inkluderande och exempelvis skildrar karaktärer med olika hudfärger.

Jag tror att en sådan här bok kan kräva lite övning. Det kanske inte funkar för en barngrupp att lyssna på hela och utföra samtliga övningar första gången de får höra boken, men efter att ha hört den några gånger tror jag att de kan ta till sig innehållet och få möjlighet att upptäcka känslor och komma i närmare kontakt med sig själva. Och jag tror att det är viktigt att det finns sådana här böcker. Tänkvärda böcker som hjälper barnen att komma i balans och harmoni. Det finns fler böcker i samma serie också ifall man vill variera läsningen lite. Det står att boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag tycker att den funkar bättre för de allra äldsta förskolebarnen samt lågstadiebarnen.

Det som känns är skriven av Anna Bjärkvik, illustrerad av Caroline Midbeck och utgiven av Ehrin Publishing. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.