Det spökar, Sigge

Böckerna om Sigge är populära hästböcker för tjejer och killar i åldern 6-9 år. Den senaste i raden är Det spökar, Sigge. I den boken är det en ny tjej som börjar i ridgruppen, Rosanna. Hon är minst lika hästtokig som Elina och hon tycker också att Sigge är väldigt söt. Boken handlar om svartsjuka och boken tar upp temat på ett bra sätt.

När de stora hästtjejerna ska anordna en spökkväll så ska Elina och hennes kompisar gå dit tillsammans. Men Rosanna vill också följa med… För att få bli skötare på en häst måste man ha fyllt tio år. Jossan som är skötare på Sigge börjar bli för stor för honom och när Elina fyller tio ska hon få bli skötare på Sigge istället. Men hon fyller inte förrän i augusti. Rosanna fyller tio redan i januari….

Lin Hallberg skriver väldigt träffsäkert och realistiskt om livet i ett stall och hur det är att vara hästtjej. Det är mycket mys och glädje, men också allvar och ansvar. Hon väjer inte för de mer allvarsamma bitarna. Som gammal hästtjej minns jag tydligt det där med svartsjukan till exempel. Alla tjejer i stallet har ju sina favorithästar som de borstar på, sköter om och älskar av hela sitt hjärta. Men hästen blir aldrig ens egen, oavsett hur mycket man älskar den. Och nästan aldrig är man heller ensam om sin favorithäst.

Lin Hallberg har skrivit boken, Margareta Nordqvist har illustrerat och boken är utgiven av Bonnier Carlsen.