Död

DödStina Wirsén har skapat en serie som kallas för Bebisbrokiga. Tanken är nog att de allra yngsta i pekboksform ska få lära känna de karaktärer som senare återkommer i bilderböckerna om liten Skär och de brokiga som Stina och Carin Wirsén har skapat och som handlar om allt från siffror och bokstäver till ruskiga saker. Jag har tidigare skrivit om Oj! och Hej! men det finns fler titlar också, som Rita!, Bygga!, Titta! och Dela!. En av de senaste böckerna i serien är Död! som handlar om när de små brokiga hittar en död fågel. Pekboksäventyret inleds med att de brokiga leker och har roligt, men så hittar de en fågel som är stilla, som är tyst, som är död. Först gråter de, men så bestämmer de sig för att ha en fin liten minnesstund för fågeln. De plockar blommor och sjunger för dem. Och på sista uppslaget ser man att nya fåglar flyger på himlen nu.

Wirsén har ju tidigare skapat Vem är död? som är en briljant bilderbok för att skildra livet, döden och sorgen som uppstår efter att någon man älskar har dött. Den här boken är minst lika fin, men den vänder sig till de allra yngsta och behandlar därmed ämnet på deras nivå. Otroligt hur man kan skildra ett så svårt ämne på ett sätt som gör det lätt att förstå och ger möjligheter till fina samtal tillsammans med barnen när man läser boken. Såhär står det om Död! på Adlibris, en bra presentation tycker jag:

Äntligen en bok i samma anda som den briljanta Vem är död?, men för de riktigt små. En bok att samlas kring, samtala om och växa med! Med en imponerande enkelhet tar Stina Wirsén upp stora ämnen för de minsta på ett suveränt sätt. Berättelser som spritter av rytm och rörelse i både bild och text. Böckerna om de små brokiga tar barns känslor på allvar, utan att bli för gulliga eller moraliserande.

Död! är en bok i hård kartong, med stadiga, hållbara och tjocka sidor, lätta att greppa för de små händerna. Teckningarna är enkla, i karaktäristisk Stina Wirsén-stil, på vit bakgrund men med mycket färg i själva illustrationerna. De innehåller inget överflöd av detaljer, men är ändå så uttrycksfulla. Språket är också knapphändigt, boken består inte av särskilt många ord, ändå skildras det svåra ämnet på ett så briljant sätt att man förstår att varje ord är noga utvalt. Död! är en liten pekbokspärla helt enkelt.

Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Död

  1. Bra att det kommer sådana böcker för barn. Det är verkligen svårt att förklara svåra saker. Tack för tips ha en fin dag kram från Nina

Comments are closed.