Dolda fel och brister

dolda-fel-och-bristerDolda fel och brister är den första boken i serien om Dicte Svendsen. Det är en blandning mellan deckare och spänningsroman tycker jag.

Dicte är journalist och mamma till en tonårsdotter. Boken inleds med att Dicte och hennes två väninnor ska fira hennes 40-årsdag, hennes skilsmässa och hennes nyinköpta hus. Det skulle bli en bra dag. Det blev det inte. Väninnorna går till en uteservering i Århus och när de sitter där gör Dicte en makaber upptäckt. I ån som flyter genom staden guppar en plastbalja. I baljan ligger ett nyfött spädbarn inlindat i handdukar. Barnet är dött.

Under utredningen gör man fynd som tyder på att barnet är av muslimsk härkomst. Det får främlingshatet i staden att blossa upp. Dicte och hennes väninnor involveras också i utredningen, vilket gör att deras egna liv ställs på sin spets.

Boken var lättläst och snabbläst, ibland var den medryckande men ibland långtråkig. Jag gillar att boken ger en dagsaktuell inblick i det danska samhället. Jag föredrar egentligen svenska deckare, men det är ingen större fel på den här boken. Jag läste någonstans att författaren är Danmarks svar på Lisa Marklund och det kan nog stämma. Det är mycket som är förutsägbart och karaktärerna upplevs platta. En helt vanlig deckare alltså, en stunds trevligt tidsfördriv, men ingen bok som stannar kvar särskilt länge.

Dolda fel och brister är alltså första delen i en dansk deckarserie. Hittills har det kommit ut fyra böcker om Dicte. Det har också gått en deckarserie på tv som bygger på dessa böcker, men den har jag inte sett. Böckerna om Dicte är skrivna av Elsebeth Egholm. Jag läste denna bok i pocket och den är utgiven av Ponto pocket.