Ensamfjäril

ensamfjarilDet är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås Polisen av ett larm. Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt till Sverige efter många år i Italien. Det blir den hemvändande polisen Johan Rokka som får brottsutredningen på sitt bord. Det finns inte många ledtrådar att följa upp, men i ett försök för att få fram mer om offrets tidigare liv åker han till Italien. Han inser snart också att fotbollsstjärnan döljer något viktigt och att han egentligen aldrig kände sin fru. Parallellt med mordutredningen dras Johan Rokka in i en erotisk affär med dottern till hans barndomsvän. Dessutom inser Rokka, när ett ytterligare kallblodigt mord sker, att hans jobb och hans förflutna obönhörligen kommer att flätas samman.

Gabriella Ullberg Westin har skrivit något så ovanligt som en erotisk deckare som dessutom utspelar sig i Hudiksvall, Ensamfjäril. Det var därför inte svårt att förstå varför jag blev nyfiken på denna bok. Benämningen ”erotic crime” avskräckte mig till en början, men nyfikenheten tog till slut överhand. De erotiska avsnitten begränsar sig till ett litet urval avancerade sexscener som skildras väldigt detaljerat. Men det erotiska temat tar dock aldrig överhand, utan fokus ligger på kriminalhistorien och det tycker jag är bra. Det är en bra balans. Författaren själv sa i en intervju att de erotiska scenerna är ett sätt att lära känna karaktärerna ytterligare och det har hon en poäng i. Att boken utspelar sig i Hudiksvall är ett stort plus eftersom det är en plats som jag väl känner till eftersom jag bor i närheten. Överhuvudtaget är det en fördel att få ta del av hur polisarbetet går till på en polisstation i en mindre stad, där det inte finns så mycket resurser, där det är långa avstånd och där poliserna många gånger känner till offer likväl som förövare.

Själva deckargåtan då. Jodå, den är välskriven och man lockas hela tiden av att läsa mera. Lösningen på mordgåtan är inte förutsägbar och det innebär också att man som läsare lätt behåller fokus ända till slutet av boken. Någon gång under läsningen tyckte jag att det var lite väl många karaktärer som blev lite svåra att få överblick över. Men allting knöts ihop på ett bra sätt i slutet av boken. Det är en bra blandning mellan skildringen av polisarbetet och karaktärernas privatliv. Karaktärerna är intressanta, även om jag hade lite svårt för Johan Rokkas raka och hårda sätt till en början. Hans kollega Janna fascinerar mig och jag vill gärna läsa mer om henne i kommande böcker. Ensamfjäril är alltså författarens debut (och en mycket bra debut dessutom!) men författaren har redan flaggat på sin hemsida för att en uppföljare är på gång. Den kommer jag definitivt att läsa och jag ser fram emot att den ska komma ut.

Finns att köpa här och här.

One thought on “Ensamfjäril

Comments are closed.