Dominodöden

DominodödenJonas Moström är en deckarförfattare som jag har läst allt av. Han skriver deckare som vanligtvis utspelar sig i Sundsvall och som har överläkaren Erik Jensen och kommissarie Johan Axberg i huvudrollen. Förra året kom han ut med en ny bok som hette Himlen är alltid högre. Jag trodde att det var en ny bok i samma serie, men det var det inte. Tvärtom var det första boken i en serie med gärningsmannaprofileraren och psykiatrikern Nathalie Svensson i Uppsala/Stockholm. Nu har den andra boken om henne kommit, Dominodöden, och det roliga är att i den boken får vi också återuppta kontakten med Johan Axberg och Erik Jensen. De båda bokserierna möts alltså!

Dominodöden inleds dock med att Erik Jensen obegripligt försvinner i kilverten på Sundsvalls sjukhus under en nattjour. Hans kollega hittas brutalt mördad strax därpå. Gärningsmannen har lämnat ett udda spår efter sig, nämligen en dominobricka, både där Erik försvunnit och där hans kollega hittas. Polisen står inför en komplicerad utredning och begär därför hjälp av Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, där bland annat Nathalie Svensson ingår.

Nu när jag skriver recensionen så känns det som att det är många namn och många karaktärer att hålla reda på, men det känns inte alls så när man läser. Har man läst Jonas Moströms böcker förut så kommer man att känna igen sig bland karaktärerna. Dessutom är miljöerna desamma som i tidigare böcker och kronologiskt följer denna bok på de tidigare. Som vanligt får man också ta del av karaktärernas liv utanför jobbet och även där är det extra roligt att alla dessa karaktärer möts, vilket kryddar tillvaron lite grann. Jag tyckte inte att Himlen är alltid högre var sådär jättebra, men Dominodöden gillade jag skarpt.

Dominodöden är utgiven av Lind&Co och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Dominodöden

Comments are closed.