Märkta för livet och Vita spår

Märkta för livet     Vita spår

Jag har fått en ny favoritförfattare att lägga till bland mina deckardrottningar. Emelie Schepp är en rätt ny deckarförfattare, som precis har släppt sin tredje bok. Jag har läst de första två som heter Märkta för livet och Vita spår. Böckerna har åklagare Jana Berzelius i huvudrollen, vilket jag tycker är extra kul eftersom jag alltid har varit fascinerad av juridik. Jag har faktiskt precis börjat på ett nytt jobb där det är just juridik som jag ska hålla på med hela dagarna. Det ska bli jättespännande. Men det är förstås inte samma typ av juridik som Jana Berzelius håller på med. För dessa böcker är ju deckare, och det innebär att det finns mordfall, deckargåtor och spänning från första sidan till den sista.

Märkta för livet är den första boken i serien. Den handlar dels om Janas bakgrund – en sommardag 1991 vaknar hon nämligen upp på ett sjukhus och har varken något minne av vem hon är eller varifrån hon kommer och dels handlar boken om nutiden, när hon som framgångsrik åklagare får uppdraget att leda förundersökningen gällande mordet på Hans Juhlén som är chef på Migrationsverket. Snart hittas också ett lik efter en liten pojke. Allt detta hänger samman, men hur? Ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon den mörka sanningen om sin egen bakgrund…

Vita spår är den andra boken i serien. Den inleds med att ett X2000-tåg står stilla på Norrköpings centralstation en kall vinternatt eftersom en ung kvinna hittats död ombord på tåget och hennes väninna samtidigt har försvunnit. Jana kopplas in som förundersökningsledare och även här visar det sig att fallet blir personligt och att hon ställs öga mot öga med sin mörka bakgrund. Misstankarna pekar dessutom rakt mot en person i Janas absoluta närhet, en man som vet alldeles för mycket om Jana, och för att skydda sitt förflutna så måste hon hitta honom innan polisen gör det…

Båda böckerna är väldigt spännande. Tempot är högt och Jana är en person som man gärna vill veta mer om. Hon är kanske inte den mest sympatiska, men hon bär på hemligheter som man gärna vill ta del av. Deckargåtorna är spännande och man får en god inblick i såväl polisens som i åklagarens arbete. Dessutom får vi förstås följa Janas privatliv. Nu i dagarna har Emelie Schepp släppt sin tredje bok med Jana Berzelius i huvudrollen, Prio Ett, och jag ser självklart fram emot att få läsa den.

Märkta för livet och Vita spår finns att köpa på exempelvis Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här). De är utgivna av Wahlström & Widstrand respektive Månpocket.

 

One thought on “Märkta för livet och Vita spår

Comments are closed.