Mebeltrilogin – Rum 213, Sal 305 och Fyr 137

Rum 213   Sal 305   Fyr 137

Har man jobbat på barn- eller skolbibliotek de senaste åren vet man garanterat vad Rum 213 är. Åtminstone så är den boken och de två efterföljande delarna i serien väldigt populära på biblioteken där jag jobbar. Det är en trilogi skriven av Ingelin Angerborn och den första boken är alltså Rum 213. Den inleds med att Elvira ska åka på kollo och där lär hon känna Meja och Bea som blir hennes kompisar. Det hade kunnat vara en toppensommar, om det inte hände så många konstigheter på kollot. Redan när Elvira och hennes mamma åkte dit såg hon ”RUM 213” på en nummerplåt på en bil. Sedan får tjejerna såklart just rum 213 på kollot. Det försvinner saker ur deras rum om nätterna. Bea ser en vitklädd flicka som ingen annan kan se. Många andra, lite oförklarliga saker händer, samtidigt som de ändå lever vardagsliv på kollot och Elvira möter till och med kärleken Melker. Boken ger en härlig känsla, en typisk mysrysare som inte är jätteläskig men som innehåller lite magiska saker som man funderar kring och det är en hel del spänning.

I Sal 305 träffar vi återigen tjejerna, fast nu är Elvira än mer i fokus. Återigen ser hon en konstig nummerplåt. Strax därefter cyklar hon omkull och blir liggande på sjukhuset med en hjärnskakning. Från sitt rum på sjukhuset kan hon genom fönstret se det gamla mentalsjukhuset, det som i folkmun kallas för Dåris, och som nu håller på att renoveras. Egentligen ska det inte vara någon där efter att byggjobbarna gått hem för dagen, men även nu händer saker som hon inte kan förklara. Det finns sägner om det gamla hospitalet och frågan är om det finns någon sanning i dessa. Den här boken tycker jag var den svagaste av de tre i serien. Den gav inte riktigt samma mysrysliga känsla som Rum 213.

Fyr 137 är också en fristående uppföljare. Nu är det återigen sommar och denna gång ska Elvira och Bea få följa med Meja och hennes föräldrar på campingsemester. Man kan ju tänka sig att det inte borde kunna hända något övernaturligt på en camping, men när Elvira och hennes kompisar befinner sig där så visar det sig att det händer konstiga saker även där. I närheten av campingen ligger en gammal fyr. Återigen är en nummerplåt inblandad, återigen sker märkliga saker. Det börjar med att tjejerna hittar en gammal dagbok i närheten av fyren. Sedan är det någon som smyger förbi utanför tjejernas tält om natten. Spänningen är stor!

Jag förstår att de här böckerna är populära. De är spännande och de har något som gör att man dras in i dem utan att kunna släppa läsningen. Det finns övernaturliga händelser, där man inte alltid är säker på vad som är verkligt eller inte. På så sätt påminner de om Maria Gripes böcker. Alla de karaktäristiska ingredienserna för genren finns i böckerna. De är också välskrivna. Persongalleriet är kanske lite platt med vuxna läsares mått, men fokus ligger på vänskapsrelationer och den första pirrande kärleken och därmed är det väldigt träffsäkert för målgruppen, vilket ju förstås är det viktigaste. Ett plus också för de välgjorda omslagen som förmedlar exakt samma känsla som böckerna. Det är Rabén & Sjögren som gett ut böckerna och de finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).