Du går inte ensam

du-gar-inte-ensamDu går inte ensam är Mari Jungstedts elfte bok om kommissarie Anders Knutas och Karin Jacobsson. Boken inleds med att treåriga Vilma försvinner från skönhetssalongen där hennes mamma arbetar en sensommarmorgon i september. Det finns inga vittnen eller spår från försvinnandet. När ytterligare en flicka försvinner, denna gång från den årliga höstmarknaden i Hemse, så intensifieras polisjakten. Denna gång leds den hektiska polisutredningen av Karin Jacobsson. Det är hennes första egna stora fall. Kollegan Anders Knutas kämpar samtidigt med att komma tillbaka till jobbet efter en depression. Medan polisarbetet fortskrider så försöker Karin och Anders att hitta tid att utforska sina allt starkare känslor för varandra.

Mari Jungstedt är ett begrepp när det gäller svenska deckare. Sedan sin debut 2003 har hon etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i över 2,7 miljoner exemplar enbart i Sverige och de utkommer i ett tjugotal länder.

Jag har läst alla böckerna i serien och jag tycker tyvärr inte att den här boken hörde till en av de bättre. Bokens tema, det som är alla föräldrars mardröm, verkade lovande. Men tyvärr blev det platt fall. Anders och Karin är sympatiska karaktärer som jag gärna följer. Men jag hade gärna sett mer från deras relation. Att det hände lite mer i deras privatliv. Storyn är inte särskilt spännande denna gång. Till bokens fördelar hör att den är lättläst och snabbläst. Bra underhållning. Men inte så mycket mer än så. Frågan är om Mari Jungstedt kommer att rycka upp sig till nästa bok eller om det faktiskt är så att Anders och Karin har gjort sitt i deckarvärlden. Kanske behöver hon börja om på nytt med nya karaktärer. Jag tycker också att den här boken har extremt mycket luft på sidorna och korta kapitel. Har verkligen de andra böckerna i serien haft så? Nej, jag ger inget toppbetyg till Du går inte ensam. Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag.

One thought on “Du går inte ensam

Comments are closed.