Du och jag min skatt

omslag-du-och-jag-min-skatt

I två tidigare blogginlägg har jag skrivit om antologiserien Du och jag min skatt från Bonnier Carlsen. Serien består av ett gäng böcker anpassade för olika åldrar. Den börjar med 0-åringen och slutar med 5-åringen. En rolig detalj är att storleken på böckerna ökar för varje år. Förlaget har gett ut dessa böcker under ett par år nu och konstigt nog inte i kronologisk ordning, de började med boken för 1-åringen och 3-åringen som jag har recenserat här. Sedan kom boken om 2-åringen som jag skrev om här. Efter det kom boken för 4-åringen och nu har även boken för 0-åringen och 5-åringen kommit, men de har jag inte sett.

Du och jag, min skatt. FyraÃ¥ringenAntologier är fina presentböcker och här känns det ju väldigt givet att ge bort 4-åringen till någon som fyller just fyra år. Det här är en bok som är fylld med texter, bilder, sånger, rim och ramsor som är anpassade just för den åldern. Man behöver inte fundera på vad barnet tycker om eller vad som är lämpligt för den åldern. Perfekt för exempelvis mor- och farföräldrar som kanske inte har full koll på barnboksutgivningen, men ändå vill ge bort barnböcker. Såhär står det om boken på Adlibris:

I antologin ”Fyraåringen” ryms längre och kortare berättelser, klassiskt och modernt i en perfekt kombination. Här kan du och ditt barn fantisera om allt som (inte) händer på dagis, eller vad man vill bli när man blir stor. Kika på detaljrika tittuppslag inifrån ett sjukhus och ett snickeri – vad finns det där? Läs hela den mysiga bilderboken om Pelle Svanslös, eller vricka tungan på knasiga ramsor av Lennart Hellsing. Här hittar du också Helena Bross och Kerstin Thorvalls vardagsberättelser om att gå ut själv eller busa när man är sjuk, samt den klassiska sagan om de tre små grisarna och vargen. Räkna 20 fantastiska fåglar och massor av möss, sjung om Karlsson på taket eller Törnrosa. Och när du suttit stilla ett tag, skaka loss med en rörelsesång. I alla fyra delarna i serien återkommer Sebastian och Josefin, illustratören Marit Törnqvists barnkaraktärer som växer och blir större för varje bok.

Ja, som ni ser så innehåller boken hur mycket som helst, så det är lätt att hitta sin egen favorit bland alla berättelser, bilder, sånger, ramsor och allt annat som finns. Dessutom ger det en perfekt introduktion till barnboksvärlden. Kanske fastnar barnet för Pelle Svanslös eller Karlsson på taket eller någon annan av alla karaktärer i boken och vill läsa vidare om dem. Då är det ju perfekt att gå vidare till andra böcker sedan.

4-åringen finns bland annat på Adlibris och på Bokus.