Dumma gubbe! och Det spökar, gubben!

gubben.jpg     dummagubbe.jpg

Det här är en jättefin serie lättlästa kapitelböcker skrivna av två systrar. Cecilia Davidsson har skrivit böckerna och Helena Davidsson Neppelberg har illustrerat dem. Böckerna handlar om den lille killen Staffan och hans granne, den äldre mannen Enok.

I Dumma gubbe så har Enok plötsligt blivit sur och tvär. Staffan förstår inte varför, de har ju alltid haft så roligt tillsammans. Så förstår han en dag att Enok känner sig trött på livet och inte längre behövd. Han får en idé om hur han ska göra Enok glad igen. Staffans katt har nämligen fått ungar och han ger bort den ena till Enok. Nu lever Enok upp igen och blir glad som tidigare. Boken handlar om ensamhet, vänskap och om att känna sig behövd.

I Den spökar, gubben! så börjar det hända konstiga saker i Enoks hus, saker välter, och det hörs dunsar. Enok säger att det spökar. Han tror att det är hans nyligen avlidne barndomsvän som vill honom något. Staffan vet inte vad han ska tro. Finns det verkligen spöken eller har Enok blivit knäpp? Den här boken är lite läskig, men ändå en fin skildring av vänskap.

Böckerna har jättefina illustrationer, ett enkelt och poetiskt språk. De passar barn i åldrarna 7-9 år som just läst sig läsa. De är lättlästa och spännande, de lockar till läsning. Förutom dessa två böcker finns det också en bok som heter Gubben blir rik och det kommer säkerligen fler böcker i serien också. Systrarna har tidigare samarbetat kring andra böcker, bland annat en serie om en liten flicka som heter Tilda.