Asfaltsblommor

omslag.jpgJag har precis läst ut novellsamlingen Asfaltsblommor. Boken är skriven om och för unga tjejer. Tolv tjejer berättar sina historier om ensamhet, vänskap, kärlek, relationer och förändringar. Boken handlar om högstadietiden, framförallt om att börja högstadiet. En tid då det är många nya situationer, många nya sociala regler. Novellerna är välskrivna och läsvärda. Som vuxen känner jag ändå igen mig i alla de känslor och situationer som är beskrivna i de olika novellerna. Berättelserna berör och de får mig att känna pirr, magknip, glädje och sorg medan jag läser. Novellsamlingen är också illustrerad med vackra illustrationer och träffsäkra serier.

Till boken hör ett övningsmaterial där det finns övningar till varje novell. Bland annat finns det värderingsövningar och rollspelsövningar. Materialet kan användas av lärare, men allra bäst kommer det till sin rätt i olika tjejgrupper.

En mycket läsvärd och viktig bok, både för unga tjejer (och killar för den delen för att de ska förstå hur det är att vara tonårstjej), men också för lärare, föräldrar och andra vuxna som möter unga människor. Jag hoppas att många skolor köper in boken. Hoppas också att initiativ snart tas även till en liknande bok som vänder sig till killar.