Eddie

Eddie lär sig cykla Eddie får en hund Eddie följer med till jobbet

Idus förlag har gett ut en serie böcker om en egensinnig pojke som heter Eddie. Han vet vad han vill och han gör saker på det sätt han tycker är bäst. Böckerna vänder sig till de minsta barnen och behandlar situationer som är vardagsnära och som småttingarna kan känna igen sig i.

I Eddie följer med till jobbet måste Eddie följa med sin pappa till jobbet, trots att han inte vill. Det är nämligen väldigt tråkigt på jobbet. Där måste man vara tyst och sitta still. Eddie vill inte sitta still. Han vill stå på huvudet, göra kullerbyttor och snurra på skrivbordsstolen. Pappa ser väldigt trött ut. Men så får Eddie en stämpel och får hjälpa till att stämpla på jätteviktiga papper. Nu blir Eddie upptagen. Så upptagen att han inte alls vill hem när pappa tycker att de har jobbat klart för dagen.

I Eddie lär sig cykla är det dags för Eddie att lära sig cykla. Eddie tycker att han redan kan cykla, men mamma tycker att han borde träna lite. Mamma skruvar bort stödhjulen och så bär det iväg. Det går jättebra, ända tills en sten dyker upp. Dumma cykel! Dumma mamma! Men efter ett plåster trampar Eddie iväg igen. Och det visar sig att han ju visst kan cykla. Även utan stödhjul.

I Eddie får en hund påstår Eddie att han har fått en hund. Vivan säger att det är en katt, men hon fattar ju ingenting. Eddie försöker lära Fido att sitta fint, rulla runt och hämta pinnar. Det går sådär. Eddie försöker ta med Fido på en promenad, men när det börjar regna tycker han att det får vara nog. Ingen av dem vill vara ute. Fido är ju ingen hund, utan en katt.

Böckerna om Eddie är trevliga småbarnsböcker med hög igenkänning för såväl barn som vuxna. Varje bok har sin egen färg, men det synd ändå på designen att de tillhör en serie. Jag gillar att böckerna utmanar olika normer. Eddie har klänning likväl som shorts, kläder i alla färger och hårspännen i håret när han vill det. Eddies pappa har mörk hy och långt hår. Eddies mamma är gravid och händig med skruvmejseln. Vivan är rakad, tatuerad och piercad. På så sätt öppnar böckerna också upp för att fler barn (och föräldrar) ska kunna känna sig representerade. Kul att fler förlag än Olika satsar på sådana här böcker. Illustrationerna i böckerna om Eddie är enkla, tydliga och färgglada men i en mild ton. Texten är också enkel och ligger nära barnets eget språk. Även själva berättelserna är enkla med fokus på igenkänning och vardag, vilket gör att de lär funka för en bred målgrupp bland småttingarna.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).