Efter festen

Jag har precis läst ut Efter festen av Johan Schyberg och Jamel Hamou.

Den handlar om några killar vars liv utspelar sig på Östermalm i Stockholm. Axel, CJ, Paul och Martin är nerknarkade, nersupna och tragiska killar. Deras liv kretsar runt tjejer, sex, sprit, fester, snabba bilar och ytlighet, det bekräftar alltså fördomarna. Det är fest hela veckans dagar och allt går i ett snabbare tempo. De börjar bli alltmer less på sitt liv och för att orka med så krävs allt mer. I början räckte det med sprit, nu krävs det knark för att orka. De jagar tjejer, snuttisar, som ska vara rika, smala, snygga, kåta och helst inte över 16 år gamla. Men killarna vill enbart ha sex, inga förhållanden.

Berättarperspektivet ändras beroende på vilken av killarna man följer. Här och där får man dessutom följa andra personer, som en taxichaufför eller någon av killarnas mamma. Det gör att man även får ett utifrån-perspektiv som läsare. Dock är alla killarna stereotypa och därför blir det ingen större skillnad oavsett vilken av killarna man följer för tillfället. Det hade gett mer ifall killarna var lite mer olika.

Den person man får följa mest i boken, Martin, är den person som först börjar ifrågasätta vad de håller på med. Han träffar faktiskt en tjej, Hanna, och blir kär, en ny känsla för honom. Hon tillhör inte det vanliga gänget utan hon pluggar till läkare och vill göra skillnad. Hon öppnar Martins ögon och det skulle kunna bli en vändning. Men tyvärr sabbar Martin allt genom att knarka på en fest de går på tillsammans och då gör Hanna slut. I slutet av boken väljer Martin att hoppa av ekorrhjulet av ständiga fester och tänker börja plugga. Tyvärr slutar boken alltför abrupt för att man ska hinna få veta ifall han fullföljer planerna eller inte, och hur det påverkar honom i så fall. Bäddat för en fortsättningsbok kanske?

Det här är en lättläst bok. Språket flyter på bra och tempot i berättelsen är högt. Det märks att författarna själva har en inblick i livet runt Stureplan, boken är hela tiden trovärdig. Men den saknar djup. En bra idé, men jag hade önskat lite mer, framförallt mer om Martin. Vad hade hänt om han blivit tillsammans med Hanna, om han började plugga? Efter festen är en läsvärd bok, det är bra att få lite inblick i jetsetlivet, och det är bra att få perspektiv på sitt eget liv.