Elsas hälsa

Allt fler barn blir överviktiga idag. Dagens stillasittande tillsammans med det enorma utbud av godis och skräpmat som vi kan hitta i närmsta affär ger på sikt dåliga vanor och fetma. Vi vuxna kan förstå vad de dåliga vanorna leder till, att maten påverkar mer än vikten. Men det är svårare för de yngre barnen att förstå att orkeslöshet, irritation och trötthet kan bero på dåliga matvanor. Lika svårt är det att förstå att man blir glad och pigg av bra matvanor och av att röra på sig.

elsa_bok_197Elsas hälsa är en bok som på ett konkret sätt förklarar för de små barnen om goda vanor och dåliga vanor. Elsa är en tjej som äter fel och rör på sig för lite. För var dag blir hon allt tröttare, ledsnare och tjockare. Till slut håller hon på att tappa sina vänner för att hon ständigt är på dåligt humör och även skola och fritidsintressen blir lidande. På sommaren byter hon miljö och blir då också introducerad för goda vanor. Plötsligt blir hon piggare, gladare, orkar mer, får nya vänner och intressen. När hon kommer hem igen är hon inte längre sugen på allt godis hon åt tidigare.

Elsas hälsa är skriven av Carina Wilke, illustrerad av Katarina Dahlquist och utgiven 2009 på bokförlaget Lilla e. Till boken finns en affisch med Elsas råd för en bättre hälsa. Boken funkar både bra att läsa på egen hand och för att arbeta med under temat hälsa i skola och förskola.