En gripande ungdomsroman om ett aktuellt ämne

73710268_o_1.jpgIgår sträckläste jag den senaste ungdomsromanen av Christina Wahldén. Jag har alltid tyckt om hennes böcker. Det dina ögon ser är hennes sjunde ungdomsbok och varje bok hon skrivit behandlar något aktuellt ämne, som våldtäkt eller hedersrelaterat våld. Dessutom tar alltid böckerna upp klassiska ämnen som kärlek, vänskap, ensamhet och utanförskap. Därför känner tonåringar och ungdomar igen sig i hennes böcker, de är gripande och lockar verkligen till sträckläsning.

Det dina ögon ser handlar om Tess och Molly. Båda går lastbilsgymnasium och är klasskompisar. En dag blir Tess misshandlad av den tredje tjejen i klassen, Bea. Molly såg händelsen och blir inkallad av polisen för att vittna. Men vågar hon? Vilka blir konsekvenserna?

Som läsare vill jag läsa vidare för att få veta Mollys beslut. Hon vacklar mellan att vittna eller att låta bli. Hon försöker gå igenom eventuella konsekvenser. Samtidigt måste hon försöka ha en vardag i skolan och möta Bea varje dag. Samtidigt ligger Tess nersövd på intensivvårdsavdelningen. Drygt 100 000 människor kallas varje år till domstol för att vittna i brottsmål, men rädslan för hot gör att allt fler drar sig från att göra sin plikt. Eftersom antalet ungdomsmål dessutom ökar så är detta ett aktuellt och brännande ämne.

Boken är lättläst och den har ett okomplicerat språk. Det enda negativa jag har att säga om den här boken är att den är på tok för kort. Jag hade velat läsa vidare om Molly, Tess och Bea. Det dina ögon ser är en läsvärd bok för alla tonåringar, ungdomar, föräldrar och skolpersonal. Även de som jobbar med ungdomar, brottsoffer och brott har stor behållning av boken.

Bokinformation:
Titel: Det dina ögon ser
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Övrig info: Ungdomsroman, från 13 år och uppåt. Läsvärd även för vuxna. Utgiven 2008.