En liten bok om mycket…

En liten bok om mycket bajs!  En till liten bok om mycket bajs!  En liten bok om mycket kiss!

Anna Hansson har skrivit en fin liten trilogi om kiss och bajs med illustrationer av Lotta Myrefelt. Först ut var En liten bok om mycket bajs och därefter kom uppföljaren En till liten bok om mycket bajs. Nyligen har det kommit en tredje bok som heter En liten bok om mycket kiss! Alla är utgivna av Idus förlag.

Böckerna är på bibblan klassade som bilderböcker, men de är egentligen en blandning mellan fakta- och bilderböcker, för här får man veta ganska mycket kuriosa om kiss och bajs från djurens värld. Exempelvis kan man läsa om vilket djur som bara bajsar en gång i veckan och vilket som kan bajsa över 100 kilo på en dag. Fåglar kissar och bajsar samtidigt från samma öppning och havsanemonen både äter och bajsar med munnen. Tjäderspillning ser ut som bruna ostbågar medan vombatbajs har sex sidor som en tärning. Koalor bajsar när de sover och kapybaran äter sitt eget bajs till frukost. En del djur äter alltså upp sitt eget bajs och vissa djur äter istället andras bajs. Kängurubebisar har sin egen toalett i sin mammas pung. Sillvalen kissar nästan 1000 liter per dygn, vilket är mer än 6 fulla badkar med kiss! En del djur kissar på sig själva, som getter, på den de är kära i eller på sina fiender, medan andra djur inte kissar alls. Och visste ni att myggor kissar lite på alla som de stuckit för att de ska bli lite lättare och orka flyga iväg!

Böckerna är härligt illustrerade med färgglada bilder som har en noggrant avvägd blandning mellan humor och realism. De skapar verkligen en bild av det som nämns i texten och berikar texten på ett mycket fint sätt. Texten i böckerna är kortfattad, bara några rader per uppslag. De innehåller lite svåra ord, men det stör inte eftersom böckerna är tänkta för högläsning och orden kan därmed förklaras vid behov.

Böckerna är varma, glada, intresseväckande, lekfulla, intressanta och roliga. Läser man dessa böcker kommer man garanterat att få veta mer om kiss och bajs och hur olika djur fungerar, men böckerna väcker också nyfikenhet efter ännu mer fakta om den spännande djurvärlden, så det är tur att Anna Hansson också skrivit många lättlästa faktaböcker som passar ypperligt att fortsätta läsa efter dessa lättlästa bilderböcker.