En mammas överlevnadshandbok

En mammas överlevnadshandbok : insikter & hacks för en enklare och roligare vardagVivi Wallin är känd från Instagramkontona Mammasanningar och Fixasjälv. I boken En mammas överlevnadshandbok delar hon med sig av sina egna erfarenheter från föräldraskapets fram- och baksidor. I bokens första avsnitt som hon kallar för Insikter ur mammalivet skriver hon om hur det kan vara att bli och vara mamma. Kanske framförallt med fokus på hur det kan bli när det inte blir som man tänkt sig. Hon berättar bland annat om mammaskuld, mammasamvete och mammasjälvförtroende. Om förlossningsdepression och separation. Inga pekpinnar, utan bara rättframt, ärligt, peppande och stärkande.

Bokens andra del är också största delen av boken. Den består av smarta tips och hacks för föräldralivet. Dessa hacks är indelade i kategorierna: mat, sömn, lekar, kalas, ordning och reda, utflykter och resor samt när barnen är sjuka. Här finns alla möjliga smarta små tips, perfekta för att underlätta livet som förälder.

Boken har en varm, personlig och peppande ton. Den är inspirerande, lättläst och lättillgänglig. Den har en snygg, modern formgivning och är fylld av foton och fina små illustrationer.

Författarens ambition är att boken ska bidra till en enklare vardag, ett lättare samvete och en gladare mamma och jag tycker definitivt att hon har lyckas. Jag gillar framförallt den personliga tonen och den värme och humor som strålar genom hela boken. Den är fylld med gemenskap mammor emellan. Som en mammagrupp i bokform.

Det här är mammahandboken som jag önskar att jag hade när jag fick mitt första barn. Eller när jag separerade med tre små barn och blev ensamstående på heltid när minsta barnet knappt var ett halvår. Har du någon i din närhet som ska bli förälder inom kort är det här den perfekta presenten. Eller varför inte köpa den till dig själv.

En mammas överlevnadshandbok är utgiven av Norstedts. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.