Svärmodern

SvärmodernSom ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära varandra. Men deras relation, som Åsa tagit för given, förändras när sonen träffar flickvännen Josefin. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin svärdotter och försöker hjälpa den unga familjen. Men i samband med att Josefin blir gravid begår Åsa ett oförlåtligt övertramp. Det blir början på en konflikt som splittrar hennes familj.

Jag sträckläste Svärmodern en regnig eftermiddag. Det är en intressant roman som handlar om olika roller inom familjen. Hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller som man sett som självklara förändras. Hur bilden man har av sig själv kan vara totalt annorlunda mot för hur andra uppfattar en.

Bilden av huvudkaraktären Åsa skiftar under läsningens gång. Ibland upplevs hon så sympatisk, hjärtat blöder för henne när hon inte får träffa sin son och sitt barnbarn. Så plötsligt kastas allt omkull och jag upplever henne som jobbig och gränslös. Och sådär vacklar mina tankar om henne hela tiden. Fram och tillbaka. Vad är egentligen den sanna bilden? Finns det ens någon sann bild av en människa? Vem har rätt, Andreas eller Åsa? Vems parti tar jag egentligen?

Det är en tänkvärd bok som påminner lite om En helt vanlig familj av Mattias Edvarssson, fast med skillnaden att här finns inget brott involverat, men ändock en konflikt. Även i Svärmodern får vi flera perspektiv och flera pusselbitar till vad som föranlett konflikten. Kanske skulle boken vara ännu bättre om de tre karaktärerna fick lika stort utrymme som i Mattias Edvardssons bok. Men här finns mycket att filosofera och diskutera kring och jag tror att Svärmodern skulle vara en perfekt bokcirkelbok. Svärmorsrollen är en intressant roll att utforska och Moa Herngren gör det med bravur.

Boken är lättläst och snabbläst. Språket är rappt och tempot högt, vilket skapar en bladvändare. Den känns trovärdig och det finns stundvis mycket igenkänning i det som händer. Dialogerna är väldigt träffsäkra. Boken är oförutsägbar, välskriven och välkomponerad. Jag tror inte jag läst något av Moa Herngren tidigare, men nu blir jag definitivt nyfiken att fortsätta utforska hennes författarskap.

Svärmodern är utgiven av Norstedts. Den finns att köpa på Adlibris och på Bokus.