En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Idag har jag läst Tova-Li och sommarlovet, en barnbok för åldern 3-6 år som handlar om en flicka som bor med sin arbetslösa och troligen ensamstående mamma. De har inte gott ställt och när skolan börjar igen efter sommarlovet är Tova-Li nervös. Alla andra klasskompisar har varit på semester och varit på en massa ställen som är dyra att besöka. De har fått nya saker och gjort massor av skoj. Vad har hon egentligen att berätta som kan matcha deras berättelser?

Pirret i Tova-Lis mage känns annorlunda. Glad-pirret är borta. Det pirrar av oro istället. Oros-pirret gör ont. De andra har gjort så roliga och spännande saker. Saker som kostar mycket pengar. Tova-Li vill också göra såna saker, men mamma säger att det inte går. De har inte råd. Nu har Tova-Li slutat fråga. Mamma ser så ledsen ut när hon säger nej.

Nu slutar den här boken på ett positivt sätt och det visar sig att roliga saker kanske inte alls behöver kosta en massa pengar. Men jag vet att det är många barn som lever i denna verklighet idag, även här i Sverige. Så jag tycker att sådana här böcker behövs. Läs den gärna, framförallt högt för barnen och framförallt ni som jobbar i skolor/förskolor och dagligen möter barn ur många olika verkligheter. Den är superbra! Författare är Camilla Gunnarsson och det är Idus förlag som har gett ut boken.

Recension finns här. Jag vill också tipsa om Veckan före barnbidraget som jag har recenserat tidigare. Den recensionen hittar ni här. Det är en bilderbok som behandlar samma tema.

8 thoughts on “En smakebit på søndag

  1. Det är lite synd det där, allt behöver ju faktiskt inte kosta pengar. Nu för tiden tycker jag nästan att gratis är bäst 🙂

Comments are closed.