Tova-Li och sommarlovet

Kommer ni ihåg när man kom tillbaka till skolan efter sommarlovet och alla skulle berätta om sin sommar? I en del klasser gjorde man det på samlingen, i en ring på golvet, och när man blev äldre fick man ibland skriva uppsats om vad man gjort på sommarlovet. Jag växte upp i en liten by, två mil utanför en liten stad i Norrlands inland under 1980-talet. Det var alltså inte sådär superflashiga saker som klasskompisarna hade gjort. Vi hade inte heller några uppenbara klasskillnader mellan oss i klassen. Men jag minns ändå känslan, tänk om de andra har gjort jättemycket och jag jättelite, tänk om det inte duger det som jag berättar. Jag kan bara tänka mig att dagens barn känner det också, och idag ser ju samhället och Sverige lite annorlunda ut. Jag tror säkert att det finns ganska många barn runt om i landet som är oroliga för den där första dagen efter sommarlovet, då det är dags att berätta att man typ inte gjort nånting, för föräldrarna har inte råd…

En av dessa barn är Tova-Li. Ja, Tova-Li är en fiktiv karaktär i en bok som heter Tova-Li och sommarlovet. Den boken handlar precis om den där första dagen. Alla barnen berättar om resor de gjort, upplevelser de varit med om och saker de fått. Och så Tova-Li då, som lever med en arbetslös och troligen ensamstående mamma, som inte alls har råd att göra alla de där häftiga sakerna. Vad har hon att berätta egentligen? Men det visar sig att hon minsann har en del att berätta hon med, och att de andra barnen till och med blir nyfikna. För man kan ju faktiskt ha roligt utan pengar också. Det finns en massa saker som man kan göra alldeles gratis. Bygga en koja i skogen till exempel. Och sova en natt utomhus!

Boken är peppande och sprudlar av hopp och glädje. Jag tror att igenkänningsfaktorn kan vara hög för många barn i början av boken och att de blir stärkta i det som de känner. Men boken förmedlar styrka och inspiration till dem. Är man bara kreativ så finns det massor av saker man kan göra ändå liksom. Dessutom speglar förstås boken en verklighet som kanske andra barn inte känner igen sig i, och det är ju förstås också viktigt.

Som ni säkert vet så har jag tema mångfald denna månad på bloggen och jag tycker att den här boken passar in där. För mångfald handlar inte alls bara om kön och etnicitet, tvärtom, det finns många delar att uppmärksamma. Klasskillnader exempelvis, och det där att kanske inte ha råd med samma saker som de andra. För några veckor sedan så skrev jag om en bilderbok som behandlar samma tema, nämligen Veckan före barnbidraget, och den är också väldigt läsvärd.

Tova-Li och sommarlovet är skriven av Camilla Gunnarsson. Hon har tidigare skrivit en bok som heter #tillsammans #utanför, som jag också tycker mycket om. Den handlar om att vara med, att vara utanför, att vara mobbad, att vara utfryst. Också viktiga, brännande ämnen. Jag ser fram emot att följa hennes författarskap. Tova-Li och sommarlovet är kort och lättläst, den passar bra att läsa själv eller att läsa högt. Den är illustrerad av Jonas Olsson, fina färgstarka och glada bilder som ger samma positiva känsla som texten. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag tycker att den passar minst lika bra eller bättre till 6-9 år.

One thought on “Tova-Li och sommarlovet

  1. Tack för en fin recension! Vad glad jag blir! Och peppad av att det finns ett intresse för att följa mitt fortsatta författarskap… 🙂

Comments are closed.