En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Jag har precis börjat läsa boken Himlen är alltid högre av Jonas Moström. Jag har tidigare läst hans deckarserie som utspelar sig i Sundsvall och innan jag fick hem denna bok trodde jag att det här var en ny del i den serien. Men när boken kom såg jag att detta var första boken i en ny serie om honom, nu med en kvinna som heter Nathalie i huvudrollen. Hon är psykiatriker och medlem i rikskriminalens gärningsmannagrupp, nyskild tvåbarnsmamma och som lever ett hemligt nattklubbsliv under sina barnfria veckor. I bokens inledning kan vi läsa följande rader:

Himlen är svart som kol. De första dropparna träffar henne i nacken med en förbluffande kraft. Hon drar huvan över huvudet och pressar ned händerna i fickorna. Ännu en blick lyser upp världen, ännu en stillbild i hennes huvud. Hon räknar. Tre sekunder. Plötsligt är ovädret över henne. Regnet slår i asfalten som en projektil, folk i trädgårdarna tar i panik in kläder, dynor och annat de får med sig i farten. Marken kokar i ett vitt skum och vätan tränger genom kläder och skor.

Jag har inte alls hunnit långt i boken ännu, men tycker att den verkar riktigt bra. Jag gillar Moströms uttrycksfulla och målande språk och Nathalie verkar vara en spännande karaktär att lära känna.

6 thoughts on “En smakebit på søndag

  1. Jag gjorde egentligen slut med Jonas Moström efter Evig eld, men på något sätt har nästkommande böcker nästlat sig in i mitt hem. Har dock inte läst dem än 🙂

  2. Då har du något att se fram emot, åtminstone när det gäller deckarna som utspelar sig i Sundsvall. Den här har jag inte hunnit så långt i ännu så jag kan säga om jag rekommenderar den ännu 🙂

Comments are closed.