En smakebit på søndag

PestenPå söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Under juni har jag läst en klassiker, Albert Camus Pesten. Trots att den är en klassiker är den högaktuell nu i och med Covid-19-pandemin. En intressant och fascinerande bok, inte minst nu när vi själva kan relatera till så mycket av det som händer i boken. Min smakbit kommer från bokens sista sida, vilket kan vara känsligt för den som inte har läst boken, men jag tycker inte att stycket är någon spoiler så därför vågar jag dela det ändå. Framförallt utifrån den situation som råder i världen idag kan man inte säga att detta stycke ter sig särskilt förvånande…

Medan Rieux lyssnade till glammet som steg från staden, påminde han sig att denna glädje alltid var hotad. Ty han visste det som den jublande skaran var okunnig om och som man kan läsa om i böcker, nämligen att pestens bacill aldrig vare sig dör eller försvinner, att den under decennier kan slumra i möbler och kläder, att den tåligt ligger och bidar sin tid i sovrum, källare, koffertar, näsdukar och pappersluntor och att den dag måhända skulle komma, då pesten, människorna till olycka och varnagel, ånyo skulle väcka sina råttor och sända dem ut att dö i en lycklig stad.

12 thoughts on “En smakebit på søndag

 1. Jeg har fått hjem Pesten, men har ikke lest den. Jeg har nettopp laget meg en haug bøker jeg skal lese i sommer, og akkurat nå bestemte jeg meg for å gå og hente Pesten og legge den i bunken 🙂 Takk for spark bak!
  Ha en riktig fin søndag!

 2. Den här är populär nu, inte läst den men sett att många gör det. Intressant och ”pestig” smakbit;) blir kanske att läsa någon gång.

 3. jag köpte faktiskt den här klassikern. ska läsa den så småningom. liksom Som pesten av Hanne Vibeke Holst.
  tack för smakebiten!

 4. Ja, den har jag ju läst. Just det blogginlägget (bokomdömet) har blivit väldigt välbesökt under senare tid kan jag lova. Verkar finnas ett otroligt sug efter att läsa den titeln i tiderna som är. Tack för smakbiten.

 5. Camus har fått ett rrejält uppsving nu under pandemin. Läste boken för många herrans år sedan och tyckte den var bra, helt omedveten om att något liknande skulle drabba mänskligheten även under min livstid. Tack för smakbit som är mycket allmängiltig. Trevlig söndag

 6. Vi läste Främlingen i gymnasiet och sedan dess har jag inte läst något av Camus trots att Främlingen var helt okej läsning. Tack för smakbiten!

 7. Den väntar oläst i bokhyllan. Tack för smakbiten!

Comments are closed.