Våga längta

Någon annan Lättare i mörkret Väntat så länge Min tur nu

Våga längta är en lättläst serie med ungdomsböcker skrivna av Anna Ahlund. Alla fyra böcker är fristående och det vore inte helt otippat om serien så småningom utökas med fler böcker. Böckerna handlar alla om sex och relationer och vänder sig till tonåringar och ungdomar. Så roligt att det kommit böcker där sex, lust och relationer får stå i fokus och att detta skildras på ett fint sätt där ungdomarnas känslor tas på allvar och att det dessutom i flera av böckerna skildrar kärlek och sex ur ett HBTQ-perspektiv. Böckerna passar mycket bra som underlag för diskussioner om normer, sex och kärlek. Varför inte på undervisningen i sex och samlevnad? Eftersom böckerna är så korta passar de bra att läsa under en lektion med efterföljande diskussion efteråt. Det finns lärarhandledning till böckerna också och i slutet av varje bok finns en uppdaterad länklista.

Någon annan handlar om Mikael som längtar efter att få kyssa någon, men som aldrig får vara med om något sådant i verkligheten. På Instagram är det lättare, där är han Mika som lägger upp snygga foton. Där finns också Loe som verkar intresserad av Mika.

Lättare i mörkret handlar om Lova som varit tillsammans med Namir i fyra månader. De har försökt att ha sex en gång, men det blev inte bra. Nu ska Lova sova över hos Namir och hans föräldrar är borta. Hon har bestämt sig för att de ska försöka ha sex igen. Men tänk om Namir inte vill. Eller om det inte blir bra den här gången heller.

Väntat så länge handlar om Mira som varit kär i Julia så länge hon kan minnas. Men hittills har de aldrig pratat med varandra. Så blir de båda inlåsta tillsammans i ett klassrum under en brandövning i skolan. De är helt ensamma och ingen vet att de är där. Ska Mira våga säga något nu?

Min tur nu handlar om Jonas som är tillsammans med Leo. Men deras förhållande är inte perfekt. Så blir det dags för fest, maskerad, något som Jonas länge sett fram emot. Han har hittat de rätta kläderna som gör att han kan slappna av och vara sig själv. Men är Leo tillräckligt intresserad? Kanske finns det någon annan på festen som är mer intresserad av vem Jonas egentligen är?

Alla böcker är lättlästa, med större textstorlek, mycket luft mellan raderna och korta kapitel. De slutar ofta med en liten cliffhanger så man inte kan låta bli att läsa ett kapitel till, och ett till och vips har man läst ut boken. Det handlar om kärlek och relationer, men det är ändå spännande. Intensivt. Hett. Jag är säker på att dessa böcker passar många högstadieungdomar som annars inte tycker om att läsa eller som inte brukar läsa om relationer i vanliga fall. Jag hoppas många lärare och bibliotekarier boktipsar om böckerna så de verkligen kommer fram även till dessa läsare. För böckerna förtjänar att få många läsare. Samtidigt så passar böckerna även för de som slukar böcker, för man märker liksom inte av att de är lättlästa eftersom de är så skickligt skrivna.

Böckerna är utgivna av bokförlaget Hegas. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).