En smakebit på søndag

På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Jag har precis läst ut en liten pärla skriven av Astrid Lindgren. En bok som heter Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult och som innehåller flera olika berättelser och betraktelser. Titelberättelsen handlar om Astrid Lindgrens föräldrar. Deras första möten, deras unga kärlekssaga och om ett långt, strävsamt och lyckligt äktenskap. Den kärlekssagan inleds av Astrid Lindgren såhär:

Nu vill jag berätta en kärlekshistoria, ingen som jag har läst eller hittat på utan bara en som jag har hört. Många gånger hört. Den rymmer mer kärlek än någon jag har läst i böcker, och för mig är den rörande och vacker. Men det beror kanske på att den handlar om två människor som råkade bli mina föräldrar.

Över ett helt liv sträckte den sig, den där kärlekshistorien, och den började någon gång 1888, när Samuel August från Sevedstorp, tretton år, i Pelarne sockenstuga, där socknens barn hade sin skolgång, mitt under repetitionsförhöret kom att fästa ögonen på flickan som satt närmast kaminen, hon med pannluggen, som svarade så duktigt på alla frågor. Hanna hette hon, nio år var hon och från Hult. Hanna i Hult, henne fick Samuel August ögonen på. Visst hade han sett henne förut, men inte så som nu.

”Jag såg dig, och från denna dagen jag endast dig i världen ser”, något sådant kunde inte Samuel August säga, för han var bara en bondpojke i Småland och visste inget om dikter. Men annars var det just så det var.

Jag hade helt missat denna bok av Astrid Lindgren tidigare, och jag rekommenderar den varmt till alla andra som också missat den. Den innehåller inte bara denna kärleksberättelse utan också bland annat Astrid Lindgrens tips till den som vill skriva barnböcker. Jag skriver mer om boken i en recension som kommer senare idag.

3 thoughts on “En smakebit på søndag

  1. Jag trodde att jag kände till det mesta Astrid Lindgren har skrivit, men denna var okänd för mig.

  2. Jag har hört talas om denna bok men inte läst, måste absolut göras, tack för smakbit!

Comments are closed.