Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult

På mitt bibliotek hittade jag en liten bok av Astrid Lindgren som jag inte läst förut. Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult innehåller berättelser, betraktelser och reflektioner om vitt skilda ämnen. I titelberättelsen berättar hon sina egna föräldrars kärlekshistoria. Om deras första möten, deras unga kärlekssaga och om ett långt, strävsamt och lyckligt äktenskap. Det är en varm, innerlig och framförallt kärleksfull berättelse. Astrid Lindgren själv skriver att ”det är en kärlekshistoria som rymmer mer kärlek än någon jag har läst i böcker” och det kan jag hålla med om. Vilken ynnest att få uppleva sådan kärlek!

Nästa berättelse berättar om Astrid Lindgrens barndoms drängar och pigor, om fattighjon, luffare och kufar i största allmänhet. Ett stycke historia som är intressant att få ta del av och som aldrig får glömmas bort.

Vidare fortsätter Astrid Lindgren att berätta om hur och vad hon läste som barn under rubriken ”Det började i Kristins kök” och därefter ger hon några nyttiga råd till den som eventuellt själv tänker ge sig på att skriva för barn. I nästa avsnitt reflekterar hon om bokens framtid, vilket är extra intressant att läsa såhär 45 år senare när den digitala teknikens framväxt har inneburit ytterligare hot för boken.

Hon avslutar med en intressant och välskriven parad av ”träd som jag har känt” – en reflektion över träd som finns i verkligheten likväl som träd i sagan och dikten.

Det är en lättläst, men tänkvärd bok som jag varmt rekommenderar till alla som älskar Astrid Lindgren och vill veta mer om hennes tankar och funderingar. När jag googlade på boken insåg jag dock att det finns olika utgåvor. Det finns till exempel en bok som bara innehåller kärlekshistorien om Astrid Lindgrens föräldrar och då missar ni resten av de fina berättelserna.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren 1975 och finns numera bara på bibliotek och antikvariat.