En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Idag läste jag Hjälparbyrån – Fallet med den försvunna enhörningen, som är en kapitelbok för ålder 6-9 år, skriven av Daniel Edfeldt.

På andra sidan stenbrottet reste sig en hög, brant klippvägg. Där satt en grupp illvättar på huk runt en flammande eld. Nova rös. De korta och feta illvättarna såg verkligen otrevliga ut. De hade tryne istället för näsa och spetsiga öron som stack upp från ett kalt huvud. Deras sylvassa tänder glimmade olycksbådande i skenet från elden. En av illvättarna var klädd i en gulblå fotbollströja. En annan hade en cykelhjälm på huvudet, och en tredje bar en oljig cykelkedja kring halsen, som ett halsband.

”Illvättar samlar på sånt som ni människor har kastat bort”, förklarade Arthur viskande. ”De älskar gamla människosaker.”

Boken handlar om tvillingarna Nova och Simon som under en tråkig sommarlovsdag bestämmer sig för att starta en Hjälparbyrå där de hjälper till med allt möjligt. De kan knappt tro sina ögon, för det första uppdraget får de av en olycklig liten skogstomte. Föga kunde de tro att innan dagen var slut skulle de hinna träffa troll, enhörningar, älvor, talande träd och illvättar.

8 thoughts on “En smakebit på søndag

  1. Tack för smakbit! Berättelser om vättar o väsen ur gammal folktro är aldrig fel, oavsett ålder. 😉

Comments are closed.