Hjälparbyrån – Fallet med den försvunna enhörningen

9789132163777_200_hjalparbyran-fallet-med-den-forsvunna-enhorningenI helgen har jag läst en mysig äventyrsbok för nybörjarläsarna. Fallet med den försvunna enhörningen är den första boken i serien Hjälparbyrån. Boken handlar om tvillingarna Nova och Simon som bestämmer sig för att starta en hjälparbyrå. Nova tyckte först att det lät lite tråkigt, hon ville egentligen starta en detektivbyrå. Men hur som helst så startar de sin hjälparbyrå och inrättar ett högkvarter i en gammal husvagn som står övergiven på deras tomt. Det dröjer faktiskt inte alltför länge tills någon knackar på och ber om hjälp. Men den som behöver hjälp är inte vem som helst, utan en skogstomte. Han behöver hjälp med att hitta ett enhörningsföl som han varit barnvakt åt, och som försvunnit när han råkade somna. Tvillingarna åtar sig uppdraget och det blir uppstarten på ett spännande äventyr i en magisk värld, där de möter ett talande träd, läskiga illvättar, älvor, troll och enhörningar.

Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år. Den är lättläst, men har rätt mycket text så den fungerar bättre som läsa-själv-bok för de äldre barnen i målgruppen och som högläsningsbok för de lite yngre. Bokens huvudpersoner är tvillingarna Nova och Simon. De är rätt olika trots att det är tvillingar, och man får snabbt veta olikheterna, eftersom Nova är modig, tuff, gillar fart och fläkt, har svårt att sitta still och är rätt så impulsiv, medan Simon däremot är en lugn, analytisk, eftertänksam bokmal som gärna också slänger sig med svåra ord. Jag läste att en recensent tyckte att tvillingarna är stereotypt beskrivna och till viss del håller jag med, de har tydliga och välmejslade karaktärsdrag, men jag gillar ändå att det är tjejen, Nova, som får vara den där tuffa äventyrliga och modiga karaktären. Det sägs att boken ska utspela sig i Östersund och att det är där som tvillingarna ska bo, precis som bokens författare Daniel Edfeldt. Det kommer dock inte riktigt fram i boken, utan den hade egentligen kunnat utspela sig i vilken svensk stad som helst och det tycker jag är lite tråkigt. Jag, som har varit rätt mycket i Östersund och som verkligen gillar staden, hade gärna sett att staden lyftes fram betydligt mer i miljöskildringarna.

Boken börjar väldigt realistiskt med två sommarlovslediga barn som en dag har tråkigt och därför kläcker idén om att starta en hjälparbyrå. Jag brukar gilla böcker som inte helt och hållet är fantasy, utan som innehåller en blandning mellan realism och fantasy. Därför var jag förväntansfull inför att det magiska inslaget skulle komma, men tyvärr blev jag lite besviken. Från realismen så dök den magiska världen upp i form av en skogstomte som knackar på i högkvarteret och ber om hjälp. Från dess så utspelar sig boken i skogen som är fylld av magiska varelser av alla de slag. Jag gillar den delen som utspelar sig i skogen och jag gillar också den realistiska inledningen, men övergången däremellan hade jag svårt för, den kändes lite för abrupt. Jag hade gärna sett att den magiska världen introducerades lite mer stegvis, lite mer inbäddat, lite mer tvetydigt, och att man som läsare fick sitta och fundera lite istället för att bara pang bom stöta på alla dessa magiska väsen. Däremot gillar jag skarpt de nutidsmarkörer som finns i berättelsen. Den realistiska delen av boken har hög igenkänningsfaktor. Jag gillar också den lite speciella genre som boken kan sägas hamna i, med sin blandning av saga, äventyr, fantasy och realism. Jag tror att boken passar målgruppen perfekt och att den också passar läsare som annars kanske inte är så sålda på fantasy.

Språket i boken är lättläst, men det flyter på bra och man vill gärna vända blad för att få läsa vidare och veta vad som kommer att hända. Dialogerna känns trovärdiga. Jag gillar också att alla de magiska varelserna presenteras på ett bra sätt så man kan skapa sina egna bilder i huvudet medan man läser. De har tydliga kännetecken och karaktärsdrag, så man behöver inte heller vara rädd för att blanda ihop dem. Själva berättelsen har en bra början, en spännande och tätnande intrig där det också händer en hel del som man inte kunnat räkna ut på förhand, och till sist kommer ett riktigt bra slut som knyter ihop alla trådar. Därför känns också boken välskriven och välarbetad.

Letar ni efter en spännande bok med magiska inslag till åldern 6-9 år bör ni ta en närmare titt på Hjälparbyrån – Fallet med den försvunna enhörningen. Så småningom kommer detta att bli en hel serie böcker. Boken utges av B Wahlströms förlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Missa inte min kommande tävling, där ni kan vinna ett exemplar av Fallet med den försvunna enhörningen!