Ett enklare liv

Ett enklare livEtt enklare liv är andra delen av tre i serien om Pensionat Pomona. I den första boken, Mellan himmel och hav, får vi lära känna huvudkaraktärerna som är tre kvinnor, mormor Vanja, mamma Sally och dottern Josefin. Sallys mamma övergav henne när hon var liten, men nu är hon till viss del tillbaka i hennes liv igen. Sally har också förändrat sitt liv radikalt. I förra boken gjorde hon slut med pojkvännen Frank och flyttade från Stockholm till ett hus hon ärvt i Kivik på Österlen. Nu har hon öppnat ett pensionat i det huset och kunderna strömmar dit under semestersäsongen, men hon tvingas också snart inse att det är betydligt svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet. Hon har haft en dålig relation till dottern Josefin, men de börjar hitta tillbaka till varandra. Josefin och hennes pojkvän Harald har det dock också kämpigt med sitt självhushåll och Josefin börjar längta efter en annan slags liv. Vanja har levt ett bohemiskt konstnärsliv i Köpenhamn, men hon saknar sitt barnbarn och sin dotter och beger sig därför tillbaka till Kivik för att försöka fördjupa relationen till dem.

Det här är en ganska småputtrig bok som mestadels handlar om relationer och framförallt mor- och dotter-relationer. Det handlar också om livsavgörande beslut, att lära känna sig själv, att våga testa något nytt och att försonas med det som varit. Det är en typiskt feelgood och det är så skönt att i bokens värld få bege sig från ett vintrigt och snörikt Hälsingland till ett somrigt, grönskande Österlen. Den här serien är väldigt omtyckt på bibblan där jag jobbar och jag tror att det till stor del beror på att det hon skildrar känns så realistiskt och trovärdigt. En jordnära berättelse som innehåller allt från skratt och lättsamhet till sorg och svärta, precis som livet självt.

Ett enklare liv var lika läsvärd som Mellan himmel och hav, och nu är det dags att leta rätt på tredje och avslutande boken i serien, Vägen till äppelriket.