Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Ett frÃ¥getecken är ett halvt hjärtaJag har varit nyfiken på Den röda adressboken och Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg ända sedan de kom ut. När jag såg att Ett frågetecken är ett halvt hjärta skulle bli nästa bokcirkelbok i Facebookgruppen Kollektivet bestämde jag mig därför snabbt för att läsa den. Det kom att bli en riktig sträckläsningsbok och nu ser jag fram emot att läsa även Den röda adressboken som står oläst i min bokhylla.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta handlar om Elin Boals. Man får följa henne både i nutid och under hennes uppväxt. I nutid bor hon i New York och är en hyllad fotograf, sedan länge gift med affärsmannen Sam och mamma till dottern Alice som är 17 år och nyligen har kommit in på en erkänd dansskola. Utåt sett är Elin alltså väldigt lyckad och framgångsrik. Men lyckad är inte detsamma som lycklig. Hon är mer gift med sitt jobb än med Sam. Hon fjärmar av sig både från maken och dottern. Undviker att känna efter. I och med att vi parallellt får ta del av Elins barndom och uppväxt ser vi att hon haft det jobbigt som liten. Pappan hamnade i fängelse, mamman var inte att lita på och Elin var den som tog huvudansvaret för syskonen Erik och Edvin. Familjen var väldigt fattig och barnen var ständigt hungriga. I byn fanns dock två kvinnor som såg barnen och tog dem till sig. Den ena var Gerd som ägde mataffären och som ofta slängde åt Elin någon limpa eller liknande. Den andra var Aina som försåg Elin med läsning och gav henne därmed nyckeln till en annan värld. När Aina dog var det Gerd och Elins mamma Marianne som ärvde hennes förmögenhet. Det förändrade allt, åtminstone för ett tag. Men så småningom inträffade en tragedi och det var den som gjorde att Elin flydde från barndomens ö Gotland för att aldrig mer återvända. Hon har aldrig berättat för någon, inte ens sin make och dotter, om sin barndom. En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som var hennes livlina under uppväxten. Nu återvänder såväl tankar som minnen och Elin inser att hennes hemligheter riskerar att föras fram i ljuset.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en gripande skildring över en familjs öde och hur barndomen påverkar en person mer än hen kan tro. Man kan inte fly från allt. Det går kanske till en viss gräns, men så småningom kommer det ikapp. Boken handlar mycket om skam och skuld och hur man övervinner detta. Dock är det kanske ett lite för snabbt och tillåtande slut för att det ska kännas på riktigt. Mest handlar nog boken ändå om att hitta sig själv och våga tillåta sig att vara den man egentligen är. Först då kan man nog älska på riktigt. Jag gillade den här boken, den var fängslande och berörde, även om det troligen inte är en bok som stannar kvar länge. Bra sommarläsning för hängmattan eller stranden helt enkelt.

Boken är utgiven av bokförlaget Forum och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.