Marta och pulkatjuven

Marta och pulkatjuvenEgentligen är det lite fel att läsa Marta och pulkatjuven nu när det är sommar och varmt – den utspelar sig nämligen mitt i smällkalla vintern. Men den är så bra så det spelar ingen roll. Dessutom kan det vara skönt att få längta lite till vintern. Marta älskar snö. Hon har fått en pulka av sin farmor i present och hon har längtat tills snön skulle komma så hon kunde få åka pulka till förskolan. Äntligen är dagen här. Pappa och Marta tar pulkan till förskolan. Den röda fina pulkan. Men när mamma hämtar på eftermiddagen är pulkan borta. Någon har stulit Martas pulka! Vem är pulkatjuven? Nästa dag sker något ännu märkligare. Pulkan står på förskolan igen, precis där de lämnade den dagen innan. Marta tar bästisen Philly till hjälp för att lösa mysteriet med den hemlighetsfulla pulkatjuven. Och det visar sig vara någon man minst av allt kunde ana…

Marta och pulkatjuven är en mysig, spännande bok som handlar om mod, vänskap och vikten av ärlighet, men också hur viktigt det är med lek och att vara sig själv. Det är en bra högläsningsbok för det finns många saker att diskutera. Är det okej att stjäla någons pulka bara för att man själv får lust att åka? Och är det okej att smita från förskolan så som Marta gör? Kul också med en bok som utspelar sig på vintern men utan att handla om julen, det finns det faktiskt ingen uppsjö av. Dessutom gillar jag de fina, mjuka, milda illustrationerna som speglar mångfalden i samhället på ett inkluderande sätt. Boken tar också barnets känslor på stort allvar och har ett fint barnperspektiv. Det här är en bok jag gärna kommer att rekommendera.

Marta och pulkatjuven är skriven av Annika Jeppsson, illustrerad av Emma Ganslandt och utgiven av Idus förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.